Σε συνομιλία μου με αρμόδιο του Υπουργείου Πολιτισμού, μου ανέφερε ότι ναι μεν δηλώνονται ανιχνευτές, αλλά ελάχιστοι από αυτούς που δηλώνουν ανιχνευτές, ζητούν την άδεια χρήσης ανιχνευτή.
Έτσι εκ προοιμίου φαίνονται όλοι οι χρυσοθήρες ως παράνομοι.
ΠΡΟΤΑΣΗ – ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ :
ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΔΕΙΕΣ. Μη φοβάστε. Αφού έχετε δηλωμένο τον ανιχνευτή σας, κάνετε σας παρακαλώ μια βόλτα στη τοπική εφορία αρχαιοτήτων σας,
και φτιάξτε αίτηση για έρευνα στο σπίτι του παππού, επισκεφθείτε τους πάλι και ζητήστε άδεια για το σπίτι του θείου σας, για τη παραλία που χάσατε το δαχτυλίδι,
ή το χωράφι σας.
Ο ΝΟΜΟΣ ΣΑΣ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Και δεν πληρώνετε για την αδεία έρευνας ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.
Αιτούμενοι άδεια, έχουμε μόνον να κερδίσουμε:
- ΠΡΩΤΟΝ, δείχνουμε ότι σαν κοινότητα ερευνητών, δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε, και είμαστε ΝΟΜΙΜΟΙ
- ΔΕΥΤΕΡΟ, ο νόμος ενδέχεται να αλλάξει προς το καλύτερο. Οι νόμοι τον πολίτη εξυπηρετούν. Μελλοντικά ίσως να μας δώσουν και περισσότερη ελευθερία.
ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΔΕΙΕΣ, και γράψτε για αυτές σε αυτό το νήμα, πείτε μας για τις άδειες που παίρνετε,
να διαβάζουν και άλλα μέλη να ενθαρρύνονται και αυτά να κάνουν τα ίδια.
Συνοπτικά η διαδικασία αίτησης άδειας
- Επικοινωνείτε με τον Κο Κουτσοθανάση στο τηλ.: 210 3238877, και ερωτάτε για την τοπική εφορία αρχαιοτήτων σας,
στην οποία πρέπει να υποβάλετε αίτηση χρήσης ανιχνευτή. - Επισκεφτείτε την εφορία αρχαιοτήτων προσκομίζοντας την άδεια κατοχής του ανιχνευτή σας μαζί με απλό τοπογραφικό Google earth,
με σημειωμένες τις παραλίες για τις οποίες αιτήστε άδεια χρήσης. Το τοπογραφικό πρέπει να είναι συγκεκριμένο και όχι αόριστο.
Μπορείτε να σημειώσετε πχ. 20 παραλίες, και τελικά να σας χορηγηθεί η άδεια για μερικές από αυτές πχ για τις 10. - Στην αίτηση άδειας χρήσης που θα υποβάλετε, μπορείτε να αναφέρετε διάφορες λεπτομέρειες,
- Η άδεια σας θα εκδοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Χρειάζεται χρόνος καθώς πρέπει να συντονιστούν υπηρεσιακά οι τοπικές εφορίες αρχαιοτήτων,
Εν τέλει την άδεια θα τη λάβετε από το Υπουργείο Πολιτισμού. - Και τώρα τα καλά νέα: η άδεια δεν έχει κόστος και η συνήθης διάρκεια είναι ένα έτος. Στην έρευνα θα είστε μόνοι σας.
Προσωπικά θα μπω και εγώ στη διαδικασία αίτησης άδειας, ώστε να την αποκωδικοποιήσω και να σας αναφέρω τη διαδικασία σε βήματα,
συνάδερφοι ερευνητές, θερμή μου παράκληση, είναι να κάνετε και εσείς το ίδιο.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Κυρίτσης Ιωάννης
αντιπρόσωπος ανιχνευτών μετάλλων