Την ενδεχόμενη αναγκαστική αποκοπή της από τον κρατικό μηχανισμό ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, το οποίο τονίζει την ιστορική σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης: Την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία συνέστησε επισήμως μια επιτροπή προκειμένου να καταστρώσει ένα σχέδιο διάσωση στην περίπτωση της επίφοβης αποκοπής της από το κράτος. Όπως είναι γνωστό από καιρό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για την κατάργηση της "επίσημης θρησκείας του Κράτους" ανάμεσα στις χώρες-μέλη της, θεωρώντας την ως στόχο ζωτικής σημασίας.
Η τριπλή κόντρα ανάμεσα στην Εκκλησία, το Κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση διαρκεί περισσότερο από είκοσι χρόνια, καθώς η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπάτηση της δημοκρατίας με αφορμή τη θρησκεία, ενώ έχει δεχθεί πλήθος επικρίσεων από την Διεθνή Ομοσπονδία του Ελσίνκι για τον ίδιο λόγο.
Σήμερα, ωστόσο, οι πιέσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουν αυξηθεί, δεδομένου του βάρους που προσθέτει η Εκκλησία στο δημόσιο ταμείο. Παρά τις διάφορες επενδύσεις, τα συσσίτια και την κοινωνική προσφορά διάφορων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων για την ανακούφιση των επιπτώσεων της κρίσης, η επιβάρυνση του κρατικού κορβανά δεν είναι ασήμαντη.
Ο κλήρος, είτε ο Ελληνικός, είτε του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, μισθοδοτείται στο σύνολο του ως ένα κοστοβόρο σώμα δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, το Κράτος χρηματοδοτεί τα λατρευτικά κτήρια, καταβάλλοντας το 35% των εξόδων κάθε ενορίας, ενώ μια πρόσφατη συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας, προβλέπει την πρόσληψη ενός μόνο ιερέα για κάθε πέντε συνταξιοδοτούμενους.
Όμως για την Ε.Ε. το ζήτημα αφορά και τα πολιτικά δικαιώματα. Η πίεση είναι τόσο ισχυρή που η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να δράσει άμεσα συγκαλώντας αυτές τις μέρες μια διευρυμένη επιτροπή ανάμεσα σε διαρκή και αναπληρωματικά μέλη, η οποία είναι επιφορτισμένη με το έργο της συγκέντρωσης όλων των προτάσεων και των μελετών, προκειμένου να χαραχθεί ένα σχέδιο για τον ενδεχόμενο διαχωρισμό της Εκκλησία από το Κράτος.
Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος ανακοίνωσε πως αν δεν είναι απαραίτητο, η Εκκλησία δεν προτίθεται να θέσει θέμα διαχωρισμού της από το Κράτος, αλλά ότι πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση οποτεδήποτε παραστεί μια τέτοια ανάγκη.
Η μετωπική σύγκρουση της Εκκλησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, και έχει εκφραστεί πολλές φορές μέσα από τους λόγους του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου: "Κυριαρχούν το κέρδος και οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι που διοικούνται από τον Προκρούστη", είπε χαρακτηριστικά στην έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου.
Το ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα στην Εκκλησία και το Κράτος στην Ελλάδα είναι ακανθώδες, κυρίως για το αμοιβαίο δούναι και λαβείν που τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει λειτουργήσει αδιαμφισβήτητα ως ανάχωμα απέναντι στην αυξανόμενη ανέχεια. Ένας διαχωρισμός θα συνιστούσε μια μεγάλη ιστορική ρήξη. Μάλιστα, από ιστορικο-πολιτική σκοπιά η Ελλάδα είναι το τελευταίο προπύργιο της βυζαντινής χριστιανοσύνης και της αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως. Σε τελευταία ανάλυση, το κείμενο του ισχύοντος ελληνικού Συντάγματος και εκείνο του Ιουστινιάνειου Κώδικα βασίζονται στην Αγία Τριάδα. Στην Αγία Τριάδα ορκίζεται κάθε νέος αρχηγός του Κράτους και τα μέλη της κυβέρνησης παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
"Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώντας τις φιλανθρωπικές δράσεις και τις επενδύσεις που έχει κάνει στην εθνική οικονομία η Εκκλησία της Ελλάδος, είμαστε σίγουροι ότι ένας ενδεχόμενος διαχωρισμός από το Κράτος στην παρούσα συγκυρία, ως αποτέλεσμα έλλειψης πόρων, θα ήταν μια θυσία με πολύ βαρύ κοινωνικό τίμημα στον βωμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου και ανταποκριτής της Stampa στη Ρώμη, Ραφαέλε Γκουέρα.