Τι υποστηρίζει το BBC για την παράνομη πώληση αρχαίων θησαυρών
«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ήδη εκτεταμένες συνέπειες για πολλούς ανθρώπους, αλλά τώρα απειλεί και την εθνική κληρονομιά της χώρας καθώς αρκετοί από τους αρχαίους θησαυρούς γίνονται στόχοι αρχαιοκάπηλων».
Έτσι αρχίζει το ρεπορτάζ του το BBC, σύμφωνα με το οποίο, ναι μεν οι επισκέψεις των τουριστών σε ιστορικά αξιοθέατα της Ελλάδας έχουν αυξηθεί, το ίδιο όμως συμβαίενι και με τις κλοπές των αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, από το 2009 το παράνομο εμπόριο των αρχαίων θησαυρών έχει αυξηθεί κατά 30%, καθώς η λιτότητα έχει οδηγήσει όλο και περισσότερα άτομα στην παράνομη πώληση αρχαίων θησαυρών.
«Έχουμε εντοπίσει κλεμμένες αρχαιότητες τόσο μακριά, ακόμα και στην Κολούμπια των ΗΠΑ - στα χέρια εμπόρων ναρκωτικών», αναφέρει στο BBC o ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και μια εικοσαετία αγώνα για την διαφύλαξη και προστασία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
«Κατά τα τελευταία χρόνια με την κρίση, οι άνθρωποι που έχουν φτάσει στα όριά τους, υποκύπτουν πιο εύκολα στον πειρασμό» δηλώνει στο BBC ο ιδιωτικός ερευνητής.
«Είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν στο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων που ήδη έχουν- συνήθως παράνομα- στην κατοχή τους ή να ψάξουν για αρχαία αντικείμενα σε εγκαταλελειμμένα ανασκαφές, προκειμένου να πουλήσουν ό, τι βρίσκουν σε εμπόρους που τα λαμβάνουν στο εξωτερικό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκαλης.
Ο ερευνητής πιστεύει ότι οι πιο… φανατικοί «αγοραστές» είναι οι Ρώσοι,οι Κινέζοι και οι Λατινοαμερικάνοι ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον τρόπο δράσης του κυκλώματος της αρχαιοκαπηλίας στις διασυνδέσεις των παρανόμων διακινητών αρχαιοτήτων.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκπομπής Fast Track η δημοσιογράφος Θεόπη Σκαρλάτος συμμετείχε σε μια αστυνομική επιχείρηση για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και ανακάλυψε ότι τα οικονομικά ορισμένων μουσεία είναι πλέον τόσο φτωχά που δεν μπορούν να αντέξουν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς ρεύματος, πόσο μάλλον να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό ασφαλείας.