Βρεθηκαν 600 βαρέλια με λαφυρα στο νησί του Ροβινσωνα Κρουσου
Το αρχιπέλαγος ονομάζεται Robinson Crusoe, αλλά ίσως επρεπε να έχει κληθεί νησί θησαυρών.
Μια μακροχρόνια αναζήτηση για τη λεία από την ισπανική αποικιακή εποχή εμφανίζεται στη Χιλή με την ανακοίνωση από μια ομάδα θησαυρό-κυνηγών ότι έχουν βρει κατ' εκτίμηση 600 βαρέλια των χρυσών νομισμάτων και κοσμήματα Incas στο μακρινό νησί του ειρηνικού.
"Ο μεγαλύτερος θησαυρός στην ιστορία έχει βρεθεί," ειπε ο εν λόγω Fernando Uribe-Etxeverria, που είναι δικηγόρος της Wagner, της Χιλιανής επιχείρησης που οδηγεί την αναζήτηση. Ο κ. Uribe-Etxeverria υπολόγισε την αξία του θαμμένου θησαυρού σε USS10bn (£5.6bn).
Η ανακοίνωση έγινε συνοδευόμενη από καθορισμένες αξιώσεις ιδιοκτησίας. Οι κυνηγοί θησαυρών απαίτησαν ότι το μισό λάφυρο ήταν δικό τους και είπαν θα το δώσουν σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Η κυβέρνηση είπε ότι δεν έχουν κανένα μερίδιο για να δώσουν.
Υπάρχει σκεπτικισμός για τα περιεχόμενα του ευρήματος που θεωρείται ένας από τους μεγάλους χαμένους θησαυρούς από την ισπανική λεηλασία της Νότιας Αμερικής. Της Χιλής οι εφημερίδες γέμισαν με εκθέσεις ότι ο κατάλογος των ευρημάτων περιλαμβάνει 10 παπικά δαχτυλίδια και αρχαία χρυσά αγάλματα από την αυτοκρατορία Incas.
Ο θησαυρός είναι θαμμένος υποθετικά 15 μέτρα (50ft) βαθιά στο νησί Robinson Crusoe, επίσης γνωστό ως νησί Juan Fernαndez, σπίτι του σκωτσέζου ναυτικού Alexander Selkirk, που αποθανατίστηκε στους αιώνες από τον Ντάνιελ Defoe ως Robinson Crusoe. Ο Selkirk ξεβράστηκε στο νησί και έζησε μόνο για τέσσερα έτη πριν διασωθεί. Οι άθλοι του έφεραν την παγκόσμια προσοχή στα νησιά.
Για αιώνες οι κυνηγοί θησαυρών έχουν ξεψαχνίσει το νησί σε αναζήτηση της λείας που θάφτηκε σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες εκεί το 1715 από τον ισπανικό ναυτικό Juan Esteban Ubilla y Echeverria. Χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, από παλαιές ισπανικές προκηρύξεις σκαφών ημερολόγια, μέχρι μεγάλες ομάδες ντόπιων με φτυάρια και κασμάδες, οι διάφοροι κυνηγοί κατά καιρούς έχουν κάνει τόσες πολλές ανακοινώσεις για την ανακάλυψη του χαμένου θησαυρού που έχουν κάνει τις αρχές να είναι συνήθως δύσπιστες σε αυτού του είδους τις ανακοινώσεις.
Αυτή όμως η πιο πρόσφατη ανακοίνωση, εντούτοις, αξίζει μεγαλύτερη προσοχή λόγω του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τους κυνηγούς θησαυρών: ένα μίνι ρομπότ που μπορεί να ανιχνεύσει 50 μέτρα βάθος στη γη. Το ρομπότ, που ονομάστηκε "Arturito", εφευρέθηκε από Χιλιανούς και στο παρελθόν έχει πάρει τα εύσημα για την διαλεύκανση μερικών από τα μεγαλύτερα εγκληματικά μυστήρια της χώρας.
Κατ' αρχάς, το ρομπότ ανίχνευσε το θαμμένο οπλοστάσιο ενός παραστρατιωτικού τμήματος γνωστού ως Colonia Dignidad. Τα πυροβόλα όπλα και οι προωθητές πυραύλων θάφτηκαν σε περίπου 10 μέτρα και ενώ οι αρχές είχαν ψάξει για χρόνια, το ρομπότ βρήκε τα θαμμένα όπλα σχεδόν αμέσως. Κατόπιν, στην περίπτωση ενός χαμένου επιχειρηματία του Jose Yuraszeck, ο Arturito ήταν σε θέση να αναλύσει το χώμα και να προσδιορίσει τη μοριακή σύνθεση των ανθρώπινων κοκάλων, και να επιτρέψει στους ανακριτές να σκάψουν κατ' ευθείαν στο σημείο που ήταν σώμα του θύματος δολοφονίας.