Το ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού έχει ζητήσει από ειδικούς επιστήμονες να δημιουργήσουν έναν χάρτη ο οποίος θα περιέχει όλα τα βυθισμένα πλοία, τα οποία μετέφεραν θησαυρούς, σε όλο τον κόσμο, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών.
«Οι Ισπανοί αρχαιολόγοι ενδιαφέρονται για την έρευνα και γι΄ αυτό που μας λέει η έρευνα για το παρελθόν», επεσήμανε ο Χαβιέ Νοριέγκα, επικεφαλής των επιστημόνων που απασχολούνται για τη δημιουργία του χάρτη.
Μέχρι στιγμής, ο συγκεκριμένος χάρτης περιέχει ναυάγια τα οποία είναι γνωστά στους Ισπανούς και περιλαμβάνουν για παράδειγμα το Νestra Senora La Μercedes, το οποίο βυθίστηκε φορτωμένο με χρυσό, ασήμι και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Η ισπανική νομοθεσία απαγορεύει το εμπόριο οποιουδήποτε αντικειμένου θεωρείται μέρος της κληρονομιάς της χώρας. Στις ισπανικές ακτές βρίσκονται διασκορπισμένα 700 ναυάγια που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού και ασημιού και από αυτήν που βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ισπανίας. Η Ισπανία δίνει αγώνα για να ανασυρθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι θησαυροί και να παραμείνουν βέβαια σε ισπανικά χέρια.
Ελάχιστοι από τους τουρίστες που επιλέγουν ως τόπο των διακοπών τους τη Νότια Ισπανία γνωρίζουν τι υπάρχει κάτω από τα γαλανά νερά της Μεσογείου. Εκτός από τις μέδουσες, τα κήτη και τους παραδοσιακούς εκπροσώπους της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή, στον βυθό της θαλάσσιας εμπορικής οδού βρίσκονται πολύτιμα αντικείμενα που κάθε τουρίστας θα ήθελε να βρεθούν στα χέρια του.
Είναι η περιοχή όπου βυθίστηκαν εκατοντάδες πλοία κατά τη χρυσή περίοδο των Ισπανών κονκισταδόρων. Πολλές από τις γαλιότες ήταν φορτωμένες με τόνους χρυσό, ασήμι και χαλκό που μεταφερόταν από τις αποικίες μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα, κατά τη χρυσή περίοδο της ισπανικής αυτοκρατορίας.