Ο αμερικανός κυνηγός θησαυρών Γρεγκ Μπρουκς υποστηρίζει, πως ανακάλυψε ράβδους πλατίνας της ΕΣΣΔ στο πόσο των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με αυτόν, 71 τόνοι πολύτιμου μετάλλου βρίσκονται στα αμπάρια του βρετανικού πλοίου Port Nicholson, το οποίο βυθίστηκε το 1942 από γερμανικό υποβρύχιο ανοιχτά των ακτών των ΗΠΑ.
Ο Μπρουκς έχει ήδη διευθετήσει το δικαίωμα να ανασύρει μέρος του φορτίου. Οι άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές μέχρι τώρα κρατούν σιωπή.
Ο Μπρουκς υποστηρίζει, πως ανακάλυψε το σκάφος το 2008 με την βοήθεια συσκευής ηχοεντοπισμού. Αργότερα κατάφερε να φωτογραφήσει το περίβλημα του ναυαγισμένου σκάφους με υποβρύχια κάμερα, και μάλιστα στην πλευρά του σκάφους φαίνεται ο αριθμός εργοστασίου. Μελετώντας τα αρχεία, ο κυνηγός θησαυρών συμπέρανε, πως ανακάλυψε ακριβώς το Port Nicholson. Αυτό το συμπέρασμα είναι σχεδόν αναμφίβολο, λέει ο εμπειρογνώμονας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Σεργκέι Ολχόβσκι.
- Είναι γνωστό, πως στις 16 Ιουνίου του 1942 γερμανικό υποβρύχιο U-87 βύθισε δύο πλοία της στρατιωτικής πομπής XB-25, η οποία πραγματοποιούσε την διαδρομή από το Χάλιφαξ στην Βοστόνη. Ένα από τα πλοία αυτά ήταν το βρετανικό ατμοκίνητο σκάφος Port Nicholson, το οποίο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μετέφερε 4 τόνους στρατιωτικού φορτίου. Η τοποθεσία του ναυαγίου δεν ήταν άγνωστη. Όμως δεν προσέλκυε ιδιαίτερο ενδιαφέρον των εξερευνητών εξαιτίας του επικίνδυνου φορτίου, όπως επίσης και της μεγάλης απόστασης από τις ακτές και τα μεγάλα βάθη.
Κατά το παρόν το σκάφος βρίσκεται σε βάθος πάνω των 213 μέτρων σε απόσταση 50 μιλίων από την χερσόνησο Κέιπ-Κορντ στα βόρειο-ανατολικά των ΗΠΑ. Η εξαγωγή του φορτίου από τα αμπάρια του θα αποτελέσει μια αρκετά δαπανηρή και δύσκολη επιχείρηση. Όμως ο Γρεγκ Μπρουκς είναι έτοιμος να ρισκάρει. Είναι βέβαιος, πως όλες οι δαπάνες θα επιστραφούν με το παραπάνω, διότι εκεί βρίσκονται κιβώτια με πλατίνα, τα οποία προορίζονταν να εξοφλήσουν την προμήθεια οπλισμού βάσει του προγράμματος εκμισθώσεως και δανεισμού της σοβιετικής κυβέρνησης με τις αρχές των ΗΠΑ.
Εάν στο σκάφος όντος υπάρχει πλατίνα, τότε θα βρεθούν και οι διεκδικητές. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι κάμποσες – είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία, μιλά ο υποβρύχιος σπηλαιολόγος Μιχαήλ Σκόλνικοβ.
- Σύμφωνα με το ναυτικό δίκαιο, το φορτίο που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας, μπορεί να ανήκει είτε σε κράτος, στα χωρικά ύδατα του οποίου βρίσκεται, είτε στον πλοιοκτήτη που μετέφερε το φορτίο, είτε στον ιδιοκτήτη του φορτίου, δηλαδή στην Ρωσία. Όλα εξαρτούνται από το που και πότε γινόταν η μεταβίβαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας για αυτό το φορτίο.
Με άλλα λόγια, θα χρειαστεί να ερευνηθούν αρκετά τα αρχεία, εξηγεί ο Βλαντίμιρ Γιουράσοβ, εμπειρογνώμονας στα οικονομικά ζητήματα.
- Εάν αυτό το πολύτιμο εύρημα δεν είχε μεταβιβαστεί νομικά στην χώρα για την οποία προορίζονταν, τότε πρέπει να παραδοθεί στην Ρωσία, η οποία είναι ο νόμιμος διάδοχος της ΕΣΣΔ. Όμως εάν εκείνες οι παλιές συμφωνίες για κάποιον λόγο δεν έχουν κλείσει, τότε η Ρωσία πρέπει να πληρώσει την χώρα που έπρεπε να παραλάβει αυτά τα χρήματα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση πρέπει μελετηθεί εκείνη η σύμβαση.
Σε κάθε περίπτωση, πιστεύει ο νομικός, ο κυνηγός θησαυρών Γρεγκ Μπρουκς εκτός της δόξας δεν θα πάρει και πολλά. Ανακάλυψε, με την αυστηρή έννοια του όρου όχι θησαυρό, αλλά χαμένο φορτίο, το οποίο έχει ιδιοκτήτη. Και είναι άγνωστο, πως αυτός ο ιδιοκτήτης θα αποφασίσει να ανταμείψει τον φιλοπερίεργο εξερευνητή του βυθού της θάλασσας.