Ζητουνται πληροφοριες , ποτε πεθανε , που πεθανε , πως πεθανε , ειχε οικογενεια ?
-
Καπεταν Ορεστης
<<Αργότερα ο Τζαβέλας θα μιμηθεί στο ντύσιμο τον αρχηγόΛ τώρα η δική του εμφάνιση, η εμφάνιση του φουστανελοφόρου γερο-Τσεκούρα, αλλά και των υπόλοιπων με τις γενειάδες, τα σταυρωτά φυσεκλίκια και τις κάπες, θα εντυπωσιάσει τους χωρικούς στα Αρβανιτοχώρια, λίγο έξω απ’ την Αττική. Αλλιώς έχουν συνηθίσει το δικό τους αντάρτικο τμήμα που συγκρότησε ο ΟρέστηςΛ με σχεδόν στρατιωτική περιβολή. Αυτή η σύνδεση των Ρουμελιωτών με την παράδοση των Κλεφτών ξαφνιάζει και ενθουσιάζει.
Ορέστης είναι ο Αντρέας Μούντριχας παλιός ενωμοτάρχης της χωροφυλακής απ’ την Κύμη Ευβοίας. Όταν υπηρετούσε στον Όλυμπο καταδιώκοντας ως επικεφαλής αποσπάσματος τους τελευταίους ληστές, τον «μύησε» στο κόμμα ο δάσκαλος της Τσαρίτσανης, Νίκος Πλουμπίδης. Από την χωροφυλακή απετάχθη για ερωτικό δεσμό με την σύζυγο ανωτέρου του, δούλεψε για ένα διάστημα στα μεταλλεία και μετά ανέλαβε κομματικός γραμματέας Λειβαδιάς. Τον Ιούνιο του 42, παρά την εχθρότητα της τοπικής οργάνωσης, ο Ορέστης με δύο άλλους δημιουργεί την ομάδα του στον Κιθαιρώνα και προσπαθεί να προσελκύσει τους αναρίθμητους ληστές της περιοχής. Ως παλιός αποσπασματάρχης ο Ορέστης γνωρίζει την αξία τους και επιπλέον τον ενθαρρύνει η προφητεία ενός μονόφθαλμου τσοπάνου των βουνών.
Όταν γύρναγε στην περιοχή παριστάνοντας τον μαυραγορίτη, συνάντησε τον τσοπάνο με τον κοπάδι του και αρχίσανε την κουβέντα.
-Τι θα γίνει μ’ αυτό το κακό; Πολλές ληστείες, πολλοί ληστές παντού, του λέει ο Ορέστης.
-Ε, δεν πειράζει…Για καλό είναι, απαντάει ο τσοπάνος.
-Δηλαδή; Ρωτάει ξαφνιασμένος.
-Εσύ ξέρεις πιο πολλά γράμματα. Σιγά σιγά αυτοί θα γίνουν στρατός. Έτσι έγινε το «Ελληνικό». Εγώ είμαι αγράμματος και μονόματος, παραπάνω δεν ξέρω να σου πω, μα ότι σου είπα θα γίνει.
Και ως ένα βαθμό έγινε.....>>γιαυτόν θελεις πληροφορίες?
-
Καπεταν Ορεστης
<<Αργότερα ο Τζαβέλας θα μιμηθεί στο ντύσιμο τον αρχηγόΛ τώρα η δική του εμφάνιση, η εμφάνιση του φουστανελοφόρου γερο-Τσεκούρα, αλλά και των υπόλοιπων με τις γενειάδες, τα σταυρωτά φυσεκλίκια και τις κάπες, θα εντυπωσιάσει τους χωρικούς στα Αρβανιτοχώρια, λίγο έξω απΚΌ την Αττική. Αλλιώς έχουν συνηθίσει το δικό τους αντάρτικο τμήμα που συγκρότησε ο ΟρέστηςΛ με σχεδόν στρατιωτική περιβολή. Αυτή η σύνδεση των Ρουμελιωτών με την παράδοση των Κλεφτών ξαφνιάζει και ενθουσιάζει.
Ορέστης είναι ο Αντρέας Μούντριχας παλιός ενωμοτάρχης της χωροφυλακής απΚΌ την Κύμη Ευβοίας. Όταν υπηρετούσε στον Όλυμπο καταδιώκοντας ως επικεφαλής αποσπάσματος τους τελευταίους ληστές, τον «μύησε» στο κόμμα ο δάσκαλος της Τσαρίτσανης, Νίκος Πλουμπίδης. Από την χωροφυλακή απετάχθη για ερωτικό δεσμό με την σύζυγο ανωτέρου του, δούλεψε για ένα διάστημα στα μεταλλεία και μετά ανέλαβε κομματικός γραμματέας Λειβαδιάς. Τον Ιούνιο του 42, παρά την εχθρότητα της τοπικής οργάνωσης, ο Ορέστης με δύο άλλους δημιουργεί την ομάδα του στον Κιθαιρώνα και προσπαθεί να προσελκύσει τους αναρίθμητους ληστές της περιοχής. Ως παλιός αποσπασματάρχης ο Ορέστης γνωρίζει την αξία τους και επιπλέον τον ενθαρρύνει η προφητεία ενός μονόφθαλμου τσοπάνου των βουνών.
Όταν γύρναγε στην περιοχή παριστάνοντας τον μαυραγορίτη, συνάντησε τον τσοπάνο με τον κοπάδι του και αρχίσανε την κουβέντα.
-Τι θα γίνει μΚΌ αυτό το κακό; Πολλές ληστείες, πολλοί ληστές παντού, του λέει ο Ορέστης.
-Ε, δεν πειράζει…Για καλό είναι, απαντάει ο τσοπάνος.
-Δηλαδή; Ρωτάει ξαφνιασμένος.
-Εσύ ξέρεις πιο πολλά γράμματα. Σιγά σιγά αυτοί θα γίνουν στρατός. Έτσι έγινε το «Ελληνικό». Εγώ είμαι αγράμματος και μονόματος, παραπάνω δεν ξέρω να σου πω, μα ότι σου είπα θα γίνει.
Και ως ένα βαθμό έγινε.....>>γιαυτόν θελεις πληροφορίες?
Ναι μαστορα , το τελος του με ενδιαφερει , το που , το πως και το ποτε , και αν υπηρξε οικογενεια επισης !
-
Καπεταν Ορεστης
Ο Διαμαντής, ο Ορέστης και ο Γιώτης στο βουνόΟ ""καπετάν"" Ορέστης (Ανδρέας Μούντριχας) μεταλλωρύχος ήταν στα Δεκεμβριανά ο καπετάνιος της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ με έδρα την Χασιά στην Πάρνηθα. Δεν εισήλθε ποτέ στην Αθήνα και καταδικάσθηκε από το ΚΚΕ σαν χαφιές, συνειδητός πράχτορας της Ιντέλλιντζενς Σέρβις κ.λπ. Επέστρεψε μετά το 1974 στην Ελλάδα αλλά μέχρι τον Μάρτιο 1984 δεν έγινε ποτέ δεκτός από το ΚΚΕ.
Διαβασε εδω πιστευω να βρειs κατι που να ενδιαφερει…..........
-
Καπεταν Ορεστης
φιλε βενζηνα διαβασε
μαρτυριες- θυμαμαι μια μερα που πηγα στα Κρορα με τον Σπ….... απο την Αγ.Σωτηρα στο μαγαζι του Θ,,,,,,, εκει ο καπεταν Ορεστης ειχε τραπεζι στους καπεταναιους εγω με το Σ....... μπαινω στο υπογειο που ηταν ο Ορεστης ενω στο ισογειο ηταν αλλοι καπεταναιοι που τραγουδουσαν <Ορεστη το ντουφεκι σου να μην το παραδωσεις> εκει ηταν ο αρχγγος ΕΔΕΣ στην Ελευσινα και εγω αστυνομος του ΕΑΜ στην Μανδρα δεν μιλησα καθολου μετα απο λιγες μερες βρισκω τον Νικητα στο Μυρινι και του τα λεω Μου λεει-προσεχε μην σου φυγει κουβεντα γιατη θασε σκοτωσουν εκει καταλαβα οτι κατι δεν πηγενε καλα ο καπεταν Ορεστης ηταν Διοικητης Β Αρβανιτικης Μεραρχιας του ΕΛΑΣ το ονομα του Ανδρεας Μουτριχας υπηρετησε στα Αρβανιτοχωρια της Αττικης τα πρωτα του βηματα τα περπατησε στα βουνα της Αττικοβοιωτιας που οι Αρβανιτες γνωριζαν τα μονοπατια και τις σπηλιες πουχαν πολεμησει το 1821 οι προγονοι τους τους τουρκους τον Νοεμβριο του 1941 η ηγεσια του ΕΑΜ τοποθετησε υπευθυνο του ΕΑΜ Αττικοβοιωτιας τον Ορεστη ο οποις γεννηθηκε στην Χαλκιδα και διεμενε στην Αθηνα.Ειχαν συμφωνησει ως βαση εξορμησης του αγωνος να ειναι τα Βαγια διοτι εκει υπηρετουσε στην χωροφυλακη ο μυημενος Γεωρ.Μπουτσινης(Νικητας) αλλα και γιατη τα Βαγια ηταν κοντα στον Ελικωνα.Η πρωτη ενοπλη ομαδα ηταν στο Κριεκουκι οι Ελασιτες της Αττικοβοιωτιας ξεκινησαν απο το Κριεκουκι με προσωπικη ιδεα του καπεταν Ορεστη με πρωτο συνεργατη τον Γεωργιο Μπουτσινη εκει εδωσαν τα χερια και ορκιστηκαν με Αρβανιτικη μπεσα να αγωνιστουν εναντια στην γερμανικη κατοχη.
Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΟΡΕΣΤΗ
Ο Καπεταν Ορεστης ιδιωτικος υπαλληλος απο την Λιμνη Ευβοιας ετων 43 κατηγορειται μαζι με τον Ελασιτη Ξενοφων Χασαπη για εναν φονο του Ιωαν. Ευαγγελινου που εκτελεστηκε μαζι με αλλους στο χωριο Κουλουρο της Λιμνης Ευβοιας την 29-06-1944. Η δικη εγηνε 2 Απριλιου 1948 δικιγοροι Σταυρος Κανελλοπουλος και Δημ.Τσατιρης ειχε πατριωτικη δραση ειχε διαφωνια με το ΕΑΜ απο το 1943 που διαφωνησε με την ηγεσια του ΚΚΕ για το ζητημα της ομηριας.ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Αθωωτικη και για τους δυο. Η συμφωνια της Βαρκιζας που υπεγραψε ο Γενικος Αρχηγος Σιαντος του ΚΚΕ να μην διωκονται οι ηθικοι αυτουργοι δηλαδη οι Καπεταναιοι που εδιναν εντολες αλλα να διωκονται οι αυτουργοι δηλαδη οι απλοι ανταρτες που εκτελουσαν εντολες επισης υπεγραψαν και ενα μυστικο πρωτοκολλο αμνηστιας 50 Καπεταναιων να μην δικαστουν.Ο καπεταν Ορεστης δεν σκοτωθηκε σε καποια μαχη, απογονοι υπαρχουν αλλα θα σου πω με σιγουρια και ονομαστηκα σε κανα δυο μερες. -
Καπεταν Ορεστης
διαβασα και αυτα που λεει ο φιλος nstavraka μαλλον εχετε μπερδεψει τους Καπετανιους παιδια ηταν 2 ο ενας με ψευδονιμο Ορεστης και ο αλλος το κανονικο του ονομα. Φιλε βενζηνα μηπως θες πληροφοριες για καποιων αλλο καπετανιο πουχε δραση στης ιδιες περιωχες και που τον σκοτωσανε στην Ευοια?
-
Καπεταν Ορεστης
@settaville απλές απαντήσεις όπως το πρώτο ποστ , ποτέ πέθανε που και πως και αν είχε οικογένεια τότε !