καλημερα φιλοι εχει ακουστα καποιος φιλος για πανουργια περιοχες ολυμπου-κισσαβου εχω ακουσει οτι διακινουσε πολλες χρηματαποστολες
-
Καπεταν παννουργιας
Ιούνης 1943. Γερμανική δύναμη εκατό αδρών και με την υποστήριξη των προδοτικών ομάδων του Μιχάλαγα (Μιχάλη Παπαδόπουλο ) ξεκίνησε απο τα Σέρβια για να χτυπήσουν τους ανταρτες του Αρχηγείου Αμάρμπεη που δρούσαν στην Ελάτη. Επικεφαλής του Αρχηγείου ήταν τότε ο Θόδωρος Καλίνος, με το ψευδώνυμο Αμάρμπεης. Καπετανιος ήταν ο Παπακωνσταντίνου Αποστολος με το ψευδώνιμο Πανουριάς.
Ειδοποιήθηκα να κινητοποιήσω τον εφεδρικό ΕΛΑΣ προς την κατεύθυνση του εχθρού. Με τον Μπιζοργιάνη και τον Ζωηρό, κάναμε στην αρχή μια αναγνώριση, και πήραμε διάταξη μάχης. Στο ύψωμα Πέτρες τοποθετήσαμε ένα πολυβόλο με σκοπευτή τον Τύρο. Ο εχθρός όμως αντιλήφθηκε πως απο το μέρος αυτό ήταν αδύνατο να περάσει, και άλλαξε δρομολόγιο. Πήραν κατεύθυνση προς το Τριγωνικό και Λειβαδερό, αφήνοντας πίσω τα χωριά Μικρόβαλτο και Τρανόβαλτο. Το τάγμα μου έπρεπε να πιάσει θέσεις στο ύψωμα της Βογγόπετρας που βρίσκονταν ανάμεσα στα χωριά Λειβαδερό-Ελάτη.
Φτάσαμε λίγο αργά,όμως το ύψωμα είχε καταλήφθεί απο άλλα τμήματα του ΕΛΑΣ του 60χρονου Αντώνη Παλάντζα, απο το χωριό Βουβάλα Ελασσώναςκαι του Νίκου Μπαντέκου απο την Τσαρίτσανη, και πολλους άλλους. Έδωσα εντολή στο τάγμα μου να πιάσει το κύριο ύψωμα που δέσποζε τον αυχαίνα Αγιου Γεωργίου Βογγόπετρας, να τοποθετήσει εκεί τρία πολυβόλα και άλλες τρείς ομάδες να κρατούν το δρόμο Λειβαδερού- Ελάτη. Δεξιά του υψώματος τοποθέτησα δύο ιταλικους ολμίσκους. Δύο διμοιρίες πιάσανε το μεγλαλο αντέριμα αριστερα του δρόμου Λειβαδερού- Ελάτη,και αλλες δυο διμοιρίες τοποθέτησα δεξιά του δρόμου.
Το βράδυ ο εχθρός δεν τόλμησε να κινηθεί. Την άλλη μέρα στίς δέκα η ωρα το πρωί ο εχθρός εμφανίστκε στον αυχένα του Αγίου Γωργιου με σκοπό να τραβήξει για το χωριό Ελάτη. Χτυπηθηκαν απο τις δυναμες μας και αναγκάτηκαν να αλλάξουν κατεύθυνση με σκοπό να περάσουν απο το μεγαλο αντέρισμα αριστερά του δρόμου. Τα δραστικά πυρά μας τους αναγκασαν και πάλι να γυρίσουν στα δεξιά του δρόμου Βογγόπετρα-Τρανόβαλτο.
Στάθηκε αδύνατο να βρούν πέρασμα για να πανε στην Ελάτη, και γυρίσαν πίσω αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 5 νεκρούς ανάμεσα σ’αυτούς και ο Γερμανος διοικητής τους. Υποχωρώντας περασαν απο τα χωριά Τρανόβαλτο και Μικρόβαλτο.
Στο χωριο Μικρόβαλτο εκτέλεσαν 12 άτομα, και στο Τρανόβαλτο ομαδικά 16 άτομα. Απ’ το χωριο Μικρόβαλτο πήραν 20 ατομα ομήρους Τους πήγαν στην Κοζάνη και τους έσωσε ο Χαρίσης Γκουβεντάρος. Ο Χ. Γκουβεντάρος ήταν απο τους Γερμανούς δοτός Δήμαρχος Κοζάνης
(Απο το βιβλίο του Νίκου Σταθόπουλο απο το Μικρόβαλτο Κοζάνης διοικητή του εφεδρικού τάγματος του ΕΛΑΣ 1941-1944) —