Ανοίγω αυτό το θεματάκι για να συζητήσουμε λίγο για τα υπερβολικά που ακούμε κατά καιρούς απο πολλούς σχετικά με δουλειές. Δηλαδή τις αερολογίες που ακούμε στις παρέες σχετικά με την ποσότητα και το είδος των θησαυρών, για διάφορα χαρτιά κλπ. Και το θέμα είναι σημαντικό θεωρώ κυρίως όχι για τους παλαιότερους στο χόμπυ που δεν επηρεαζόμαστε εύκολα από θεωρίες μετά από όσα έχουμε τραβήξει, αλλά για τους νέους συναδέλφους που πάνω στην ανέχεια της οικονομικής κρίσης έχουν πάρει τα βουνά ακολουθώντας τον κάθε φαντασιόπληκτο με δυσμενείς επιπτώσεις στα τελευταία ευρώ που έχουν μείνει στην τσέπη τους.
Βρέθηκα αυτές τις μέρες για να πιω ένα καφέ με ένα άτομο που η παρέα μου τον σύστησε ως πολύ σοβαρό, έμπειρο, με γνώσεις και με κάποιες αξιολογότατες δουλειές που έχει.
Ε, λοιπόν για δυο ώρες το άτομο τί μου αράδιασε, αφού όταν έφυγα από κει είχα φοβερό πονοκέφαλο απ' την πολυλογία του, με βάρεσαν οι λίρες στο κεφάλι. Τί μου είπε: ότι στη μια δουλειά του είναι ο τάφος του μεγάλου Αλεξάνδρου, τί ότι στην άλλη δουλειά του ήταν νομισματοκοπείο και ολόκληρη τράπεζα με ράβδους χρυσού, τί ότι στην Ελλάδα οι λίρες που έριξαν οι άγγλοι στο αντάρτικο δεν ήταν 1.300.000 που αναφέρουν, αλλά (κρατηθείτε) 150.000.000. (δηλ ούτε λίγο ούτε πολύ 1200 τόνοι χρυσού), τί ότι στην τάδε μεριά βγήκαν 40 κιβώτια, ότι στην άλλη βγήκαν 25 κιβώτια, ότι σε μία άλλη υπάρχουν ακόμα 90 κιβώτια κλπ…κλπ... και πόσα ακόμα που δεν τα θυμάμαι , θόλωσα. Μετά μου παρουσιάζει συνομωτικά και ένα χαρτί όπου εκεί υποτίθεται ήταν η απόκρυψη μιας μεγάλης ομάδας οπλαρχηγών από το 1800. Αυτό μου λέει είναι φωτοτυπία από το πρωτότυπο που έχω στο σπίτι μου, δηλ αυτό από το 1800. Όταν το είδα μόνο που δε με έπιασαν τα γέλια: γραμμένο με γραφικό χαρακτήρα σύγχρονο και με ύφος σύγχρονο, ακόμα και τις μονάδες μέτρησης που αναφέρει σύγχρονες. Καμία σχέση όχι με 1800, αλλά ούτε με 1940. Όταν του είπα ότι αυτό το χαρτί δεν είναι έγγραφο του 1800, αλλά παραποιημένο από κάποιον σύγχρονό μας, δεν το παραδεχόταν με τίποτα. Μετά με ρώτησε τον τρόπο που δουλεύω εγώ για να δει αν είναι αξιόλογος για να με πάει στις δουλειές του. Οπότε του λέω κι' εγώ ότι δεν έχω δυνατότητες για μεγάλα πράγματα, ότι δεν ξέρω αν πιάνω, ότι μπορεί να μην πιάνω και τίποτα και ότι δεν κάνω για τόσο δύσκολες περιπτώσεις όπως οι δικιές του...Είδα κι' 'επαθα σας λέω για να τον αποφύγω. Όταν έφυγα είπα ευτυχώς που ξεμπέρδεψα, 'έχασα δυο ώρες από τη μέρα μου για να ακούσω αερολογίες
Γι' αυτό, επειδή βλέπω ότι μπαίνουν πολλά νέα παιδιά είδικά στη ραβδοσκοπία επί χάρτου και ζητάνε επειγόντως βοήθεια επειδή τους είπαν άλλοι για σοβαρές δουλειές κλπ, σας λέω προσέξτε...Όπου ακούτε τόσα πολλά, φύγετε μακριά...
από ότι περιγράφεις έπεσες σε κλασική περίπτωση ταλιμπαν. Υπάρχουν καποια στοιχεια που ειναι αληθινα μεσα σε όλα αυτα τα τρελά που λένε, αλλά είναι ψήγματα αλήθειας μέσα σε τόνους ψεματος.
Ειρωνικά ,ένα ψήγμα αλήθειας έχει να κάνει όντως με τόνους αληθινών λιρών. Δεν ξέρω τον πραγματικό αριθμό αλλά θα πρέπει να αναρωτηθεις, όλα αυτά που ψάχνουμε ήταν απλά απο "μισθοδοσία" ?
Δεν ήταν golden boys, αντάρτες ήταν με μια λίρα το μήνα ,τάξη μεγέθους.
Ο τρόπος απόκρυψης, σήμανσης και κωδικοποιησης δείχνει ένα κεντρικά οργανωμένο σχέδιο σε Πανελλαδική βάση με ραχοκοκαλιά την Πινδο.