γεια σας παιδια ποιος γνοριζει για τον καπεταν αραπη αυτος ειταν στιν περιοχη Ν ΠΕΛΛΑΣ και ειδικα στο καικμσλαν μπορει καποιος να βοειθειση;ευχαριστο:36_2_53:
-
Καπεταν αραπης
Μετά χτύπησαν τη Νάουσα, την Έδεσσα, επιστράτευσαν περίπου 30 άτομα και από κει ο διοικητής Καπετάν Μαύρος διέταξε εμένα και άλλους τρεις να τους πάμε στο Καϊμάκτσαλαν.
Τους πήραμε τώρα, έβαλα έναν μπροστά, άλλον δίπλα κι εγώ από πίσω και τους πάμε. Περάσαμε τη νύχτα από το ποτάμι του Ριζαρίου, από κει στο Πάϊκο και από το Πάϊκο στο Καϊμάκτσαλαν. Εκεί τους παραδώσαμε. Τότε υπήρχε στα λουτρά του Πόζαρ σχολή των ανταρτών για υπαξιωματικούς. Έτυχε να με στείλουν κι εμένα εκεί. Ήμασταν 40 άτομα
-
Καπεταν αραπης
:36_2_53:
Ο Καπετάν Μαύρος σκοτώθηκε στο Καιμακτσαλάν στου Αράπη τα λημέρια. Αντί να πει το σύνθημα καπετάν Μαύρος, είπε καπετάν Αράπης και τον σκότωνες οι οχράνες . Ο καπετάν αράπης ήταν πρόσφυγας και προστάτευε τα προσφυγικά χωριά. Όταν χτύπησαν την Παναγίτσα ο διμοιρίτης Κάλτσοφ(το όνομα του:Μωραίδης Κώστας) είχε πάρει εντολές από τον καπετάν Μαύρο, το πραγματικό όνομά του Σάββας, να προστατευθεί η Παναγίτσα. Συνεδρίασαν οι 5 καπετανέοι, μέσα σε αυτούς και ο καπετάν Σάββας-Μαύρος και 3 απο αυτούς ψήφισαν να καεί η Παναγίτσα και να μην μέινει ούτε θηλυκιά γάτα. Ήταν περίπου 3000 αντάρτες οι οποίοι θα μετακινούνταν για Γράμμο- Βίτσι και στο πέρασμά τους ο στόχος τους και ο καημός ήταν να κάψουν την Παναγίτσα. Ο Κάλτσοφ(παρατσούκλι) με εντολή του Μαύρου καθηστέρησε τους αντάρτες στα ασπροχώματα και στον καγιά και στην βένιτσα για να μην πέσει το προσφυγικό χωριό. Έτσι τους βρήκε ξημέρωμα και δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στο χωριό και αντί να έχει απώλειες το χωριό, είχαν οι αντάρτες. Σκοτώθηκαν μέσα στο χωριό 68 αντάρτες άλλοι τραυματίστηκαν και άλλοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία στο Μαύρο Δάσος. Αυτοί που σκοτώθηκαν στην Παναγίτσα, τους έκοψαν τα κεφάλια στην πλατεία του χωριού στα πλατάνια , ένας αξιωματικός με παρατσούκλι εφταμηνίτης. Ο εφταμηνίτης έστειλε τα άψυχα σώματα στην Έδεσσα και τα κεφάλια στην Φλώρινα. Αυτός ο αξιωματικός ήταν απο την Πελοπόννησο. Ο καπετάν Μαύρος- το όνομά του Σάββας τότε έγινε στόχος της οχράνας και γι' αυτό είχε κακό τέλος. Το ίδιο και ο διμοιρίτης καπετάν Κάλτσοφ, το Όνομά του Κώστας.