Η ληψη ραδιοσηματων πολυ χαμηλων συχνοτητων ,απο μερικα khz μεχρι 150khz εκτος απ τον κλασικο τροπο με την χρηση ενος αναλογικου δεκτη -ετεροδυνου η υπερετεροδυνου-μπορει να γινει πλεον ευκολα και με πολυ πιο χαμηλο κοστος με ψηφιακο τροπο.
για σηματα απο 0 μεχρι 20 η ακομα και 40khz() μπορει να γινει απευθειας μεσο της καρτας ηχου του υπολογιστη η του λαπτοπ απ την εισοδο του μικροφωνου,και με την χρηση ενος προγραμματος σαν το spectralab να εχουμε και απεικονιση των λαμβανομενων σηματων.
() ενω η εισοδος της καρτας ηχου των υπολογιστων εχει ευρος μεχρι 20 khz ,υπαρχουν καποιες καρτες ηχου που επιτρεπουν sampling μεχρι 40 khz.
ο επιπλεον εξοπλισμος που θα χρειαστει ειναι μια κεραια φερριτη με 300 περιπου σπειρες και προαιρετικα και καποιος προενισχυτης rf σαν αυτον.
η αυτον….
οι κεραιες τυπου φερριτη εχουν πολυ μεγαλη επαγωγικη αντισταση οποτε για να εχουμε καλη προσαρμογη με το επομενο σταδιο που ειναι ο προενισχυτης θα πρεπει και αυτος να εχει πολυ μεγαλη αντισταση εισοδου για να μην εχουμε απωλειες.
γιαυτο ειναι πολυ συνηθισμενο να χρησημοποιουν fet στην εισοδο της βαθμιδας που και αυτο παρουσιαζει αναλογη μεγαλη αντισταση.
θα ηταν πολυ πρακτικο ,παραλληλα με την κεραια φερριτη να μπει και ενας μεταβλητος πυκνωτης απο ραδιοφωνο μεσαιων η και μια διοδος varicap με μεγαλη χωριτηκοτητα (σαν την 1SV149) για να εχουμε καλυτερο συντονισμο και καλυτερα αποτελεσματα.οπως εδω.
VLF TUNABLE PREAMP
επισης θα βοηθουσε πολυ να μπει σε σειρα ,πριν η μετα την προενισχυση και καποιο χαμηλοπερατο φιλτρο LPF ειδικα για να κοψει τις παρεμβολες απο τυχων δυνατα σηματα εκτος της μπαντας που μας ενδιαφερει.πχ απο σταθμους στα μεσαια . εγω χρησημοποιω ενα φιλτρο με συχνοτητα αποκοπης τους 180khz με πολυ καλα αποτελεσματα.
….....................................
ενας αλλος τροπος πολυ πιο ενδιαφερων και πολυ πιο ευελικτος και σχετικα καινουργιος ειναι με την χρηση
SDR Software Defined Radio
το SDR λοιπον ειναι ενα καινουργιο γκατζετακι-εργαλειο .το κοστος του ειναι απο 10 μεχρι 20 ευρω και πωλειτε στο ebay και αλλου σαν δεκτης usb tv για υπολογιστες και λαπτοπ. (Usb dvb-t stick with FM&DAB)
παραδειγμα ebay
υπαρχουν ομως free προγραμματα στο ιντερνετ που μετατρεπουν αυτες τις συσκευες σε επαγκελματικους δεκτες παγκοσμιου ληψης και με ευρος ληψης απο 0 μεχρι 1,2 ghz.
το hardwear
θα βρειτε και παρα πολλα φορουμ αλλα και βιντεο στο ιντερνετ για το πως γινεται η εγκατασταση και η μετατροπη.
σε γενικες γραμμες η λειτουργια τους ειναι η εξης.
αποτελουνται απο δυο ολοκληρομενα. το πρωτο ειναι αυτο που εχει το προτοκολο USB 2.0 Standard και αναλαμβανει την επικοινωνια με τον υπολογιστη μεσω της θυρας usb και συνηθως ειναι το RTL2832U
και το δευτερο ειναι αυτο που κανει την δειγματολειψια -sampling των σηματων που λαμβανει η κεραια και τα μετατρεπει σε ψηφιακα.
εδω υπαρχουν καποιες διαφοροποιησεις γιατι υπαρχουν πολλες επιλογες ολοκληρομενου με διαφορετικο ευρος ληψης το καθενα. τα πιο συνηθισμενα ειναι τα Ε4000 .FC0012 KAI FC0013 KAI RL820. το καλυτερο θεωρειτε το Ε4000 αλλα οι κινεζοι αφου ειδαν την ζητηση…αναβασανε τις τιμες και μπορει να το βρειτε και 30-40 ευρω .
κυκλοφορουν και αλλα ολοκληρομενα αλλα αυτα ειναι τα πιο διαδεδομενα και δοκιμασμενα.επειδει κανενα απ αυτα δεν κετεβαινει κατω απ τους 22mhz για να κανουμε ληψη στις πιο χαμηλες συχνοτητες θα χρειατουμε ενα κυκλωματακι upconverter ,κατι που γινεται πολυ ευκολα με ενα κρυσταλικο ταλαντωτη στους 100 mhz και εναν μικτη σαν το NE612 αλλα υπαρχουν και ετοιμα με ενα επιπλεον κοστος.
http://www.dgkelectronics.com/hf-converter-for-sdr-radios/
συνηθως εχουν εναν τοπικο ταλαντωτη στους 100 mhz (και στους 125 ) και ετσι μετατρεπουν (μεταφερουν )την περιοχη απο 0 μεχρι 50mhz στους 100 με 150 mhz.
αφου γινει η δειγματοληψια του σηματος αυτο μετατρεπεται σε ψηφιακο και απο εκει και υστερα ολα τα υπολοιπα σταδια του δεκτη υλοποιουνται στο softwear.ολες οι βαθμιδες δηλαδη,μικτης.ταλαντωτης, ενισχυτης ,agc,demodulator και οτι αλλο χρειαστει γινεται απ το προγραμμα. ετσι μπορει και αναλογα με το προγραμμα που τρεχει να κανει ληψη και να αποδιαμορφωσει οποιοδηποτε σημα,αναλογικο η ψηφιακο, να ρυθμισει φιλτρα,dsp,agc,οτι μπορει να κανει και ενας πανακριβος δεκτης γενικης καλυψης.και μερικα προγραμματα εχουν σαν screen πολυ ομορφες και αληθοφανείς προσοψεις δεκτων.
μπορει να κανει ληψη σηματων cw και να τα αποκωδικοποιησει αυτο η καποιο αλλο προγραμμα που θα τρεχει παραλληλα, να κανει ληψη sstv με απεικόνιση,με καταληλο εξοπλισμο κεραιας μπορει να κανει ληψη μετεορολογικων δορυφορων και χαρτών, ολες τις ραδιοερασιτεχνικες μπαντες…...και οτι αλλο μπορειτε να φανταστειτε. για καλυτερα αποτελεματα βεβαια θα πρεπει καθε φορα η κεραια να ειναι η καταληλη για την συχνοτητα που θελουμε να κανουμε ληψη.
to softwear.
συνηθως οταν παραλαβετε τον δεκτη σας,περιεχει εκτος απ τη κεραια και το καλωδιο και ενα CD με τους drivers για την εγκατασταση στον υπολογιστη προκειμενου να δουλεψει σαν δεκτης tv και radio fm.
αυτους τους drivers ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ. αντι για αυτους θα βρειτε και θα κετεβασετε οποιο δωρεαν προγραμμα επιλεξετε-κυκλοφορουν παρα πολλα για sdr radio.
μερικα απ αυτα εχουν την δυνατοτητα να διορθωσετε την συχνοτητα ληψης που απεικονειζεται και αφαιροντας την συχνοτητα του τοπικου ταλαντωτη να δειχνει απ ευθειας την συχνοτητα ληψης.
μια ιδεα για το πως λειτουργει και το τι θα ακουσετε μπορειτε να δειτε σε online sdr receiver σαν αυτον web online receiver
http://rsgb.org/main/operating/web-sdr-receiver/
εδρευει στην πολη Bolton, στο England. και μπορει καποιος ραδιοερασιτεχνης να εκπεμψει σε μια συχνοτητα και να τσεκαρει online πως ακουγεται στην συγκεκριμενη περιοχη.
για τους λατρεις των UBUNTU υπαρχει το GNU RADIO ,δωρεαν και αυτο με παρομοιες δυνατοτητες. ακομα και για τα smartphone με adroid θα βρειτε εφαρμογες.λιγο ψαξιμο θελει και θα εκπλαγειτε.
Επισης ειναι και πολυ ''παιχνιδιαρικα''μηχανηματα.μπορειτε να κανετε διαφορες μετατροπες πανω τους χωρις τον φοβο να κανετε καποια ζημια γιατι το κοστος τους ειναι πολυ μικρο.μια μετατροπη που μπορειτε να δοκιμασετε ,ειναι να καταργησετε το πρωτο ολοκληρομενο και να συνδεσετε την κεραια κατευθειαν στο RTL2832U και ετσι να κανει sampling απο τις πολυ χαμηλες συχνοτητες.θελει λιγο παραπανω προσοχη με τον στατικο ηλεκτρισμο ομως .
και πολλα αλλα…..
http://superkuh.com/rtlsdr.html
σαν εξοπλισμος ειναι παμφθηνος αλλα οι δυνατοτητες του ειναι αντιστροφος αναλογες.και μπορειτε παντα να το χρησημοποιησετε σαν δεκτη tv και radio fm -για το οποιο και φτιαχτηκε.
δυο τραγουδια να ακουσεις…οπως λεει και η διαφήμιση .....ταβγαλε τα λεφτα του.
λιγη προσοχη οταν κενατε την αγορα ,ειδικα μεσω ebay. πολλοι αναφερουν το Ε4000 στον τιτλο αλλα στην περιγραφη,λενε οτι το ολοκληρομενο που χρησημοποιει ειναι αντοιχτοιχο η καλυτερο του Ε4000…επισης υπαρχουν και καποια στικακια που εχουν ενσωματομενο τον αποκωδικοποιητη για τα ψηφιακα καναλια.αυτα ειναι καταλληλα μονο για να βλεπετε τηλεοραση και οχι για τις εφαρμογες που θελουμε.
καλη επιτυχια σε οσους θελησουν να ασχοληθουν.
απο το http://palmosdetect.blogspot.gr/2013/11/sdr-radio-elf-vlf-hfsoftware-defined.html