Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στη Θεσσαλία
Εμπλέκονται τέσσερα άτομα, ανάμεσα τους και ένας Υπαρχιφύλακας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14:45
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στη Θεσσαλία
Τα αρχαία αντικείμενα, οπλισμός, όργανο ανίχνευσης υπεδάφους για ανεύρεση αρχαιοτήτων, εγχειρίδια και εκτυπώσεις που απεικονίζουν αρχαιότητες κ.λ.π αντικείμενα που κατασχέθηκαν (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

emailεκτύπωση

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας κύκλωμα αρχαιοκαπήλων, που εμπλέκεται στην ανίχνευση, ανασκαφή, ανεύρεση και εμπορία αρχαίων αντικειμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν δύο ιδιώτες και ένας αστυνομικός, ενώ αναζητείται ένας ακόμη συνεργός τους και πριν τη σύλληψη τους είχαν επιχειρήσει να πουλήσουν δυο αγαλματίδια της Κυκλαδικής περιόδου, ανεκτίμητης αξίας

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ειδικότερα για την εξιχνίαση της υπόθεσης συνεργάστηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων Πιερίας και Λάρισας.

Όπως έγινε γνωστό συνελήφθησαν σε περιοχές της Πιερίας και της Λάρισας, με την αυτόφωρη διαδικασία, ένας 38χρονος Υπαρχιφύλακας, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής και δύο ιδιώτες ηλικίας 44 και 38 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, «για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και επιπλέον για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της παράβασης της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της πλαστογραφίας, της νομοθεσίας αναφορικά με τα όπλα, την οπλοφορία και τη χρήση όπλων από αστυνομικούς και της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης».

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 57χρονος που εμπλέκεται στην υπόθεση ο οποίος και αναζητείται.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το βράδυ της Τετάρτης σε σημείο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Πιερία, κατά τη διάρκεια ελέγχου της Ο.Π.Κ.Ε Πιερίας σε όχημα ιδιοκτησίας του αστυνομικού, στο οποίο επέβαιναν οι δυο συλληφθέντες ιδιώτες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δύο μαρμάρινα αγαλματίδια, γυναικείας και ανδρικής μορφής
  • ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών και μία γεμιστήρα, που είναι το υπηρεσιακό όπλο του Υπαρχιφύλακα
  • το υπηρεσιακό Δελτίο ταυτότητας του
  • ένα φυσίγγιο διαμετρήματος 0,38 χιλιοστών
  • ένα (1) φυσίγγιο διαμετρήματος 9x19 χιλιοστών
  • τρεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα,
  • δύο κινητά τηλέφωνα και διάφορα έγγραφα μεταξύ των οποίων και εκτυπώσεις από ηλεκτρονική εφαρμογή της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία είχε πρόσβαση ο αστυνομικός λόγω της ιδιότητας του.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο Υπαρχιφύλακας, σε προαύλιο χώρο εγκαταλειμμένου καταστήματος, στα παλιά διόδια Τεμπών της Λάρισας, ενώ στο ίδιο σημείο εντοπίστηκε σταθμευμένο και ανασφάλιστο ένα Ι.Χ, τύπου τζιπ, που όπως προέκυψε κατείχε ο 44χρονος.

Όπως προέκυψε ο Υπαρχιφύλακας, που είχε διατεθεί τη συγκεκριμένη ημέρα σε εκτέλεση νυχτερινής υπηρεσίας, είχε δηλώσει ψευδώς ασθένεια.

Παράλληλα κατά την έρευνα προέκυψε ότι ο Υπαρχιφύλακας μαζί με τον 38χρονο συνεργό του είχαν έρθει σε επαφή με τον 44χρονο μέσω του 57χρονου που αναζητείται. Η επαφή έγινε προκειμένου ο 44χρονος να μεσολαβήσει για την πώληση των αγαλματιδίων, σε γνωστό του πρόσωπο, με το οποίο πράγματι είχαν συναντηθεί (την ιδία ημέρα, πριν τη σύλληψη τους) στη περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία.

Στην κατοχή του Υπαρχιφύλακα και στο σπίτι του στην Αττική, βρέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο και το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, που κατείχε ως ιδιώτης και όπως προέκυψε είχε ψευδώς δηλώσει ότι είχε χάσει.

Στη κατοχή του 44χρονου και στην οικία του βρέθηκαν δύο νομίσματα (χρυσά ή επιχρυσωμένα), τρεις έγχρωμες εκτυπώσεις, που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα καθώς και το χρηματικό ποσό των 445 ευρώ ενώ στη κατοχή του 38χρονου ιδιώτη βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 870 ευρώ.

Επίσης σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 57χρονου που αναζητείται βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13 έγχρωμες εκτυπώσεις που απεικονίζουν διάφορα αρχαία αντικείμενα και πίνακες, δύο βιβλία σχετικά με αρχαία αντικείμενα και αρχαιολογικούς τόπους, ένας ανιχνευτής μετάλλων, διάφορα σκαπτικά εργαλεία, ένα σύστημα ασύρματης ενδοεπικοινωνίας και
ένας αρχαιολογικός χάρτης της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Σύμφωνα με σχετική εκτίμηση της αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα αγαλματίδια είναι Κυκλαδικής περιόδου και ανεκτίμητης αξίας ενώ και τα ανευρεθέντα νομίσματα εμπίπτουν στον Νόμο περί αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.