Ποιος έχει εικόνα σχετικά με το μάξιμουμ λειτουργικό βάρος που θα μπορούσε να κουβαλήσει?
συζητώ τον για τον τορβά που έβαζαν τροφή (καλαμπόκι πίτουρα) στο άλογο
και όχι μόνο!!!
-
Τορβάς!
@panasss Από αυτούς που είχαν κάτω στα χωριά τα δικά μου και τους έφτιαχναν από καραβοπανο κάτι σαν κορτουρα τους υπολογίζω 4000 κίτρινες άνετα..
Το κυνήγι του θησαυρού είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα. «Επιζούν» μόνο οι σκληροτράχηλοι και δυνατοί ( ενίοτε και οι πιο πονηροί ).
-
Τορβάς!
@panasss Αν εννοείς ενα ατομο για μακρινή πορεία μέχρι 2,500 με 3,000 αν και φαίνονται λίγα δύσκολα τα κουβαλάς τόσες ώρες η μέρες το εχω συζήτηση με άτομο τις
εποχής. -
Τορβάς!
@Καπ.-Φουρτουνας Οντως και τα 20 κιλά είναι Πολλά για μεγάλη πορεία. Πόσο μάλλον με τον τορβα που δεν δένει πουθενά και τον κουβαλάς χιαστί με αποτέλεσμα το βάρος να μετακινείται. Ειδικά σε βουνό.
Το κυνήγι του θησαυρού είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα. «Επιζούν» μόνο οι σκληροτράχηλοι και δυνατοί ( ενίοτε και οι πιο πονηροί ).
-
Τορβάς!
@panasss Ο μαλλινος απο προβειο η γιδινο μαλλι πιστευω μεχρι 3 κιλα, Παραπανω ξεχειλωνει και σε μεγαλη πορεια ειναι αβολος.
Mark Twain — ‘Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience.’
-
Τορβάς!
Το κρίσιμο φορτίο είναι τα νομίσματα που όλοι ψάχνουμε!
Όταν η ιστορία αναφορά μιλά για τορβά
Πχ τέσσερα μερόνυχτα τον κουβάλαγα στο τέλος δεν άντεξα και έτσι ανέβηκα
στο χαρακτηριστικό δέντρο και τον κρέμασα στο πυκνό από την μέσα μεριά!
Τώρα αν η ποσότητα μετριούνταν σε μερικές εκατοντάδες του ενός χεριού
Μιλάμε για πουγκιά συνήθως τον εκατό τουτέστιν 800 γραμμάρια έκαστο
Τώρα ο τορβάς σαν αποθηκευτικός χώρος ίσως και να χωρά πάνω
από 12000 κομμάτια αλλά σαν φορτίο μεταφοράς όπως στο παράδειγμα
με τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πάνω από χίλια κομμάτια
δηλαδή γύρω στα 8 κιλά!
Είναι από εκείνα που όσο τα κουβαλάς όλο και περισσότερο βαραίνουν
την τέταρτη μέρα θα είχε την εντύπωση πως κουβαλά πολύ πάνω από πενήντα!!!Όταν είσαι γεννημένος να στηρίζεσαι σε δεκανίκια
Πάντα με δανεικές υπογραφές θα υπογράφεις!!! -
Τορβάς!
Ο/Η @Καπ.-Φουρτουνας είπε στο Τορβάς!:
@panasss Αν εννοείς ενα ατομο για μακρινή πορεία μέχρι 2,500 με 3,000 αν και φαίνονται λίγα δύσκολα τα κουβαλάς τόσες ώρες η μέρες το εχω συζήτηση με άτομο τις
εποχής.Γιώργο αυτά τα νούμερα είναι υπερβολικά ακόμα και για Bergin
20 κιλά μίνιμουμ + οπλισμός +λίγο νεράκι δεν περπατάς να φθάσεις
στο χωριό που πολλές φορές είναι στο μετ επόμενο νομό!!!Όταν είσαι γεννημένος να στηρίζεσαι σε δεκανίκια
Τορβάς!
@panasss Καλημερα κωστα τα 2500 ήταν το ανώτερο ολλα ήταν υπολογισμένα
με οσα ανάφερες παραπάνω, 'βαλε πείνα και κυνηγητό ακόμη.
Τώρα εξαρτάτε πόσα μπόρεσε και έκλεψε ο τύπος, και 1.500 να είχε δεν σε πειράζει. -
Τορβάς!
Ο/Η @Καπ.-Φουρτουνας είπε στο Τορβάς!:
Τώρα εξαρτάτε πόσα μπόρεσε και έκλεψε ο τύπος, και 1.500 να είχε δεν σε πειράζει.
Όχι βέβαια αλλά να θα το προτιμούσα αποθήκη χωρίς να έχει πάει
βόλτες εδώ και εκεί σε ραχούλες και ρουμάνια!!!Όταν είσαι γεννημένος να στηρίζεσαι σε δεκανίκια
Πάντα με δανεικές υπογραφές θα υπογράφεις!!!| last edited by panasss Φήμη: 3573 | Δημοσιεύσεις: 9106 -
Τορβάς!
@panasss εχω κουβαλήσει στο βουνό με σακίδια πλατης 25-30 κιλά συν όπλο και τα σχετικά αλλα με σημερινες συνθήκες μετά από πορεία όταν το κατέβασα ένιωθα τα πόδια σαν να μην πατούν κάτω δύσκολο φορτίο, έχω κουβαλήσει και με τορβα πάνω από 5 κιλά δύσκολα σε κόβει το σχοινί στον ώμο
-
Τορβάς!
Δυο πορείες - βολές 50 χιλιομέτρων έκανα στο στρατό με πλήρες μπερκιν (το Αμερικανικο μόλις τα εφοδιάστηκε το τάγμα τότε) συν τις προ πορείες. 37 κιλά ζυγισμένα απαντα μπερκιν όλου του ταγματος με καντάρι.
Με γυλιο όταν περνούσα ΛΥΒ τροχάδην πεύκο - καντήλι με γυλιο (με πλακάκια μέσα) ζυγισμένο με καντάρι στα 6 κιλά ... δεν προκειται να το ξεχάσω ποτε το αγγούρι αυτό.
Βέβαια άλλο μπερκιν, άλλο γυλιός, αλλο ταγάρι .. πιστεύω γύρω στα χίλια κομμάτια πάνω κάτωPS
-
Τορβάς!
Όλοι έχουμε λίγο πολύ κουβαλήσει για χιλιόμετρα αρκετό βάρος.αλλα άλλο πλήρες φορτο σε σακίδιο με με το βάρος σχετικά "ζυγισμένο" και να μην κουνιέται φύλλο μέσα σε αυτό.αλλο πολλά λίτρα νερό που παίζει μέσα σε ασκό η μπουκάλια.και άλλο πουγκια με ένα υλικό τόσο βάρη σε τέτοιου είδους σακίδιο.το θέμα είναι πως άντεξε ο ντορβας και 8 κιλά χρυσό τόση διαδρομή στο παραπέρα νόμο αν κατάλαβα καλά;
Και μην ξεχνάτε εμείς όταν κάναμε τέτοια κουβαληματα δεν είμασταν ούτε νηστεικοι ούτε κυνηγημένοι και πηγεναμε και από μονοπατακια...δεν θέλω να θείξω κανέναν με τα πιο πάνω μην παρεξηγηθω,και μένα θα μου μείνει αξέχαστη η πορεία στην Κύπρο 20χλμ μέσα από μέρη αμμουδερα σε μεγάλο μέρος της πορείας με 45 βαθμούς και να μας λένε πότε θα πιούμε νερό, χιλιόμετρο και γουλια και μετά μου λέει ο άλλος ότι από την γιόγκα έμαθα τα όρια του σώματος μου...Χρυσοθήρας λέγεσαι όταν βρίσκεις χρυσό.
Με παλιοσίδερα λέγεσαι, ρακοσυλλέκτης... -
Τορβάς!
@Lord Το βάρος 8 κιλά είναι εφάμιλλο με το βάρος που έχουν δυο καρβέλια ψωμί (ρόδες)
Δεν έχει διευκρινιστεί η ποιότητα πιθανολογώ ότι θα ήταν δερμάτινος με λουριά που δεν
σε πολύ κόβουν σε σχέση με το ύφασμα που διπλώνει και γίνεται διατομή φορτσάτου
Η επιλογή του ήταν ανάγκης για εκείνο τον καιρό που δεν υπήρχαν
Χαρτοφύλακες SamsoniteΌταν είσαι γεννημένος να στηρίζεσαι σε δεκανίκια
Τορβάς!
@mangojingo Η ιστορία με το παράδειγμα είναι άλλη από αυτό που αναζητώ
Αυτή συζητήθηκε από συνάδελφο και είχε ειπωθεί πριν πολλά χρόνια
Έψαξα χρόνια να βρω το δέντρο αν τα είχα δεν θα έτρωγα την υγεία μου
Εδώ μέσα στην γαλαρία! Έφυγε με αυτόν τον καημό!
Δεν πέρασε εξάμηνο από τότε που συζητήθηκε και μαθαίνω
Ότι τα ανίψια γνωστού σε ξύλευση έτυχε να το κόψουν
την στιγμή που έπεφτε έβρεξε λίρες!
ο τορβάς δερμάτινος αν και εκτιθέμενος σε άγριες καιρικές
άντεξε σχεδόν εξήντα χρόνια!!!Όταν είσαι γεννημένος να στηρίζεσαι σε δεκανίκια
Τορβάς!
Δυο πορείες - βολές 50 χιλιομέτρων έκανα στο στρατό με πλήρες μπερκιν (το Αμερικανικο μόλις τα εφοδιάστηκε το τάγμα τότε) συν τις προ πορείες. 37 κιλά ζυγισμένα απαντα μπερκιν όλου του ταγματος με καντάρι.
Με γυλιο όταν περνούσα ΛΥΒ τροχάδην πεύκο - καντήλι με γυλιο (με πλακάκια μέσα) ζυγισμένο με καντάρι στα 6 κιλά ... δεν προκειται να το ξεχάσω ποτε το αγγούρι αυτό.
Βέβαια άλλο μπερκιν, άλλο γυλιός, αλλο ταγάρι .. πιστεύω γύρω στα χίλια κομμάτια πάνω κάτωΚαπως ετσι μαθαινεις στο στρατο οτι ο ανθρωπος μπορει να αντεξει πολυ παραπανω κακουχια απο αυτη που νομιζει
Mark Twain — ‘Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience.’