Καλημερα σε όλους. Έχω την εξής ερώτηση. Για να σκάψεις θέλεις άδεια. Άσχετα αν ο χώρος είναι δικός σου η όχι. Και από αυτά που θα βρεις παίρνεις ένα ποσοστό.
Τι γίνεται στην περίπτωση που καθαρίζοντας το υπόγειο στο σπίτι του παππού σου στο χωριό βρεις ένα κουτί λίρες;
Σε αυτή την περίπτωση α) προφανώς και δεν ήσουν υποχρεωμένος προηγούμενος να βγάλεις άδεια β) το δηλώνεις; Φαντάζομαι ναι γ) εφόσον τα δηλώνεις πάλι θα πάρεις ποσοστό; Η θεωρείται περιουσία σου αφού βρέθηκε μέσα στο σπίτι σου και όχι θαμμένο αλλά αποθηκευμένο.
Νομικός γρίφος.
-
Παίζει ρόλο το μέρος;
-
Παίζει ρόλο το μέρος;
Επειδή στο παρελθόν υπήρξε παρόμοια κατάσταση με λίρες. Άκου..... Εάν βρεις μέσα στο σπίτι και θέλεις να τις δικαιολογισεις καλείς πρώτα την Αστυνομία να καταγράψει το συμβάν.... λες ότι έχουν βγει από ντουβάρια του σπιτιού, το καταγραφεί και μετά καλείς την τοπική εφορία. Όταν η εφορία ακούσει ότι έχει πάρε βρεθεί η Αστυνομία στον χώρο τότε παίρνει την αναφορά από εκεί και δεν μπορεί να σε φορολογησει και απλά σαν αναφορά αλλάζει το πόθεν έσχες σου αυτόματα. Εάν είναι εν ζωή για παράδειγμα ο παππούς, τότε διώκεται για διαφυγόντα κέρδη και εάν άνω των 80 κατασχεται το ποσό έως ότου πληρωθεί ο φόρος.... διότι ο υπερηλικας δεν φυλακιζεται στην Ελλάδα εάν υπερβενει το ηλικιακο.
Για το σπίτι εάν θέλεις οτιδήποτε.... Θέλει άδεια από πολεοδομία για επισκευές η Ναοδομια.... ανάλογα ή από τον Δήμο σε περίπτωση διαμόρφωσε Ν η γκρεμισματος ακινήτου λόγο αναγκαιοτητας. Σου τα λέω διότι σε 10 μέρες γκρεμιζω το σπίτι μου στο χωριό.... τίποτα τυχαίο. Χιχιιχιχ
Για εξωτερικό χώρο θέλει άδεια εκσκαφής ακόμα και το χωράφι σου ή το οικόπεδο σου να είναι. Με τον Νόμο που πέρασε ο Βενιζέλος κάτω από 30 cm ο χώρος ανήκει στην Αρχαιολογία. Κάτι έχει αλλάξει πάνω σε αυτόν τον Νόμο όμως..... θα το ψάξω αυτές τις μέρες και θα συμπληρώσω. Ωραίο θέμα..... Θέλεις να μας τρελάνεις ή μας τρολαρεις ή θέλεις να μάθεις. ΚαλημέραΌλα είναι θέμα αντίληψης!!!!!!
-
Παίζει ρόλο το μέρος;
@μερακλης χαχααχαχα θα σου πω. Επειδή το θέμα το προσεγγίζω θεωρητικά μέχρι τώρα και επειδή έχω πιασει αρκετές συζητήσεις τον τελευταίο καιρό με φίλους κτλ για λίρες κτλ με πολλούς η συζήτηση κατέληξε στο «άντε και βρήκες. Τι τις κανεις;» (Αισιόδοξοι όλοι χαχαχα)
Όποτε στη συνέχεια αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σενάρια όπου τις βρίσκεις «κατά λάθος». Και φτάσαμε σε αυτό το σενάριο. Τις είχε ο παππούς σε ένα ντουλάπι στο υπόγειο. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Δεν «φταις» που δεν έχεις άδεια.
Στο παράδειγμα που είπες για φοροδιαφυγή. Αν ο παππούς έχει πεθάνει; Θα φορολογηθούν οι κληρονόμοι του; -
Παίζει ρόλο το μέρος;
Αξεσουάρ η κειμήλια που δεν έχουν δηλωθεί, δεν χρειάζονται δήλωση. Δεν έχει αλλάξει ο νόμος ακόμα στο πόθεν έσχες. Δεν φορολογησε εάν κανείς αυτό που είπα, θεωρητε ανεκτίμητης αξίας κειμήλιο του παππού και δεν έχεις πρόβλημα. Είναι πολλά άλλα που δεν μπορώ να τα πω.... κάπως έτσι είναι εάν ρωτήσεις έναν εφορα. Βρες τα εσύ και τα αγοράζω εγώ......
Όλα είναι θέμα αντίληψης!!!!!!
-
Παίζει ρόλο το μέρος;
@μερακλης έφορο θα πάω να ρωτήσω άμα βρω όντως. Σε θεωρητική συζήτηση για να κουράζουμε το μυαλό είμαστε τώρα.
Όποτε αν το βρεις αποθηκευμένο στο σπίτι είσαι οκ.
Η συνέχεια της σκέψης είναι η εξής λογική. Και που ξέρει η αστυνομία που θα έρθει ότι όντως τα βρήκες εκεί αποθηκευμένα και δεν τα βρήκες στο χώμα θαμμένα και απλά τα μετέφερες στο σπίτι σου; Γιατί να μην κάνουν όλοι όσοι βρουν κάτι το ίδιο;Βασικά η παραπάνω συζήτηση που έκανα με φίλους είχε ζητούμενο «πως θα καταφέρεις να κρατήσεις αν όχι όλο το μεγαλύτερος μέρος από αυτά που βρήκες, νόμιμα»
Αυτός ήταν ο γρίφος που προσπαθούσαμε να λύσουμε.Τώρα πάλι μπορεί να μου πείτε ότι είναι ύποπτα αυτά που ρωτάω. Το ξέρω.
Νόμιμα αν πχ βγάλεις άδεια σκάψεις κτλ και βρεις κάτι τι ποσοστό κρατάς εσυ και τι παίρνει το κράτος; Γιατί είχα εντύπωση ότι κρατάς 10-20% αλλά σε κάτι άρθρα που βρήκα εδώ (συγκεκριμένα ένα που έλεγε ότι θα σκάψουν μια πλατεία στην Πάτρα η κάπου τέλος πάντων) 50% θα έπαιρνε ο πολίτης και 50% ο Δήμος.
-
Παίζει ρόλο το μέρος;
Και για να βάλω ακόμα πιο μεγάλο τμημα συζήτησης που έκανα με φίλους. Μου λένε «μωρε ας βρω και θα δω τι θα τις κάνω»
Και τους απάντησα ότι δεν είναι τόσο απλό. Και ότι τα «προβλήματα», από τη στιγμή που δεν είχες άδεια, ξεκινούν από την στιγμή που το φτυάρι χτυπήσει το κουτί.
-το βγάζεις εκείνη τη στιγμή; Αν σε δει κάποιος;
-το ξανά θάβεις και πας άλλη ώρα;
-άντε και το ξέθαψες και είσαι 50-100-200 χλμ από το σπίτι σου. Τι κανεις; Το βάζεις πορτ παγκαζ και πας; Αν σε σταματήσουν για έλεγχο στο δρόμο;
-που τα βάζεις μέχρι να βρεις τι θα τα κανεις; Σπίτι; Υπόγειο; Τα θάβεις στον κήπο σου (αν έχεις)
-πως κοιμάσαι από εκεί και πέρα; Εδώ 1000€ έχεις σπίτι και λες άμα μπει κανένας τι κάνω και τα κρύβεις στο καλαθάκι με τα χαρτιά στο μπάνιο 😂Τετοιες συζητήσεις κάνω τον τελευταίο καιρό (ο πεινασμένος καρβέλια που λένε)
-
Παίζει ρόλο το μέρος;
@spyrakos7 ναι! Από ότι διαβάζω όταν κανεις αίτηση για να ψάξεις αναγνωρίζεις εκ των προτέρων ότι αν βρεθεί κάτι ανήκει στο δημόσιο με την αίτηση αυτή λολ
Επίσης διαβάζω ότι κάποιες κτηματικές υπηρεσίες ζητάνε χάρτη ΓΥΣ με σημειωμένη την περιοχή που θέλεις να σκάψεις ενώ άλλες ακριβές στίγμα!!!!!
Αλλά εδώ που τα λέμε εδώ παίρνουν 50-60% από τα λεφτά που βγάζουμε από τη δουλειά μας στους θησαυρούς θα ήταν καλύτερα;
-
Παίζει ρόλο το μέρος;
@naivethief Το κράτος είσαι εσύ και τα παραθυράκια είναι γι αυτό.....
Αυτό που έγραψα παραπάνω είναι προσωπικό.... Δεν ενδιαφέρεται η Αστυνομία τι θα την πεις, δεν είναι φόνος.... καταγραφή κάνει και σε στέλνει στη εφορία ή στην δ.ο.ε(πρωην σδοε).
Βρες τα εσύ......Όλα είναι θέμα αντίληψης!!!!!!
-
Παίζει ρόλο το μέρος;
@μερακλης να αυτό το «βρες τα εσυ...» μου λένε όσοι κάναμε τέτοια συζήτηση.
Εγώ πιστεύω ότι ναι είναι μεγάλη μανούρα να βρεις (και μπορεί να μην βρεις και ποτέ) αλλά άλλη τόση μανούρα είναι και μετά.