Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα

Kolobova, Ozereckaja

Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην αρχαία Αθήνα, που αποτέλεσε κλασσικό πρότυπο μιας αναπτυγμένης δουλοκτητικής δημοκρατίας.

Τον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ. η πόλη αυτή βρίσκεται στο απόγειο της ανάπτυξης και του πολιτισμού της. Οι γραπτές πηγές αναφέρονται κυρίως στη ζωή των αρχόντων, των εύπορων και των πλούσιων ανθρώπων. Στην Αθήνα όμως ζούσαν επίσης μέτοικοι, τεχνίτες, αγρότες και δούλοι. Σ' αυτή την πόλη έζησαν σπουδαίοι φιλόσοφοι, ρήτορες, ποιητές και καλλιτέχνες. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο μαθαίνουμε πώς κυλούσε η ζωή ενός Αθηναίου πολίτη, πώς κατασκευάστηκαν τα αθάνατα μνημεία, που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα.

«Όταν μελετούμε την ιστορία μίας χώρας, ενός λαού, δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνο στις πληροφορίες για τη ζωή, τη δράση και τον πολιτισμό των εκπροσώπων της ιθύνουσας τάξης. Η προσοχή μας πρέπει να στραφεί και στη ζωή των απλών ανθρώπων, κύριων δημιουργών των υλικών αξιών. Αλλά όσο η ιστορία της ζωής ενός λαού χάνεται στα βάθη των αιώνων, τόσο πιο δύσκολο είναι να αναπαραστήσουμε την αληθινή του ιστορία, γιατί διαθέτουμε πολύ λίγες ασφαλείς πηγές.[…]

http://rapidshare.com/files/140018571/K_M_Kolombova_-_H_Kathimerini_zoi_stin_Arxaia_Ellada.pdf