καλήμερα συνάδελφοι.
Η νοζεμίαση είναι μια ασθένεια που προσβάλλει το εντερικό σύστημα και τους υποφαρυγγικούς αδένες των ενήλικων μελισσών μειώνοντας δραματικά τον χρόνο ζωής τους. Ευνοείτε ιδιαίτερα με την υγρασία , και όταν οι μέλισσες μένουν για μέρες μέσα στην κυψέλη (χωρίς να αφοδεύσουν) δηλαδή με λίγα λόγια όταν ο καιρός είναι βροχερός.
Αυτές οι συνθήκες επικρατούν στην χώρα μας κυρίως το Φθινόπωρο και την Άνοιξη , και τότε είναι η καλύτερη περίοδος για να βάλουμε ένα τέλος στην "παρασιτική" αυτή ασθένεια.
Στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια οι μελισσοκόμοι είχαν να κάνουν με τη Nosema Apis , μια νοζεμίαση που βρισκόταν στον ελλαδικό χώρο για πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο πρόσφατα μια νέα νοζεμίαση (Nosema ceranae) πήρε την θέση της η οποία ήρθε απο την ανατολή. Η νέα νοζεμίαση λοιπόν εκτόπισε και εξαφάνισε την παλιά , και ο λόγος παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστος.
Το εργαστήριο μελισσοκομίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιώντας εντατικά ειδικούς εργαστηριακούς ελέγχους διαπίστωσε πανελλαδικά αυτό το φαινόμενο. Η παλιά νοζεμίαση δεν υπάρχει πια!! Το εργαστήριο στο ΑΠΘ είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που πραγματοποιεί τέτοιου είδους ελέγχους , με διάγνωση και του είδους νοζεμίασης που έχει προσβάλλει την κυψέλη.
Επιπροσθέτως το πανεπιστήμιο πραγματοποιώντας έρευνα που διήρκεσε 6 χρόνια και δοκιμή των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά . κατέληξε στο συμπέρασμα οτι η θυμόλη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα ενάντια στην ΝΕΑ νοζεμίαση,
Τα σκευάσματα που ήταν αποτελεσματικά στην παλιά ήταν τελείως άχρηστα για την καινούργια!!!
Η ΝΕΑ νοζεμίαση λοιπόν σε σχέση με την παλιά , δεν δείχνει κανένα ορατό σύμπτωμα (όπως λερωμένη σανίδα πτήσης) και μειώνει κατά πολύ περισσότερο τον χρόνο ζωής των ενήλικων μελισσών. Δηλαδή μια μέλισσα που θα προσβληθεί απο την nosema ceranae , θα ζήσει περίπου 10 ημέρες και στην κοιλιά της θα δημιουργηθούν πάνω από 1.500.000 σπόρια.
Η νέα νοζεμίαση εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό , προσβάλει τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών , με αποτέλεσα να μην μπορούν να παράγουν βασιλικό πολτό. Η βασίλισσα υποσιτίζεται και σταματά να γεννά. Το μελίσσι καταρρέει.
Μελίσσια που είναι προσβεβλημένα "βαριά" απο αυτή τη νοζεμίαση , αδυνατίζουν , μέχρι που είναι αδύνατη η επιβίωση τους. Οι μέλισσες ζουν πολύ λίγο και αποδεκατίζονται χωρίς κάποιο άλλο ορατό σημάδι.
Όπως προείπαμε , υπάρχει λύση και μάλιστα πάρα πολύ οικονομική!!!
1 γραμμάριο θυμόλη στα 16 λίτρα σιρόπι είναι η ιδανική και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματική λύση.
Για να υπολογίσουμε το 1 γραμμάριο θυμόλη μπορούμε να κάνουμε το εξής κολπάκι. Σε δύο θήκες του DEPON αν τις γεμίσουμε (συμπιέσουμε) δίνει μια πολύ καλή ακρίβεια του 1 γραμμαρίου. Η μια θήκη δίνει μισό γραμμάριο.
Για την διάλυση της θυμόλης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 1 ml καθαρό οινόπνευμα (είναι αδιάλυτη στο νερό). Πολύ προσοχή μην έρθει σε επαφή με τα μάτια , διότι είναι καυστική. Πάντα με προφυλάξεις.
Για την παρασκευή του σιροπιού θα χρησιμοποιήσουμε αναλογίες 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερο.
Σε κάθε δεκάρι μελίσσι πρέπει να δώσουμε 3 λίτρα σιρόπι. Θέλουμε να το αποθηκεύσουν οι μέλισσες και όχι να το καταναλώσουν. Έτσι θα έχει και το αναμενόμενο αποτέλεσμα η δραστική μας ουσία (θυμόλη)
Ιδανικό θα ήταν αν δίναμε και 1-2 λίτρα σε μια ημέρα , και μόλις καταναλώσουν την πρώτη τροφοδοσία να επαναλάβουμε άλλη μια η δύο φορές.
Η θεραπεία αυτή θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από όλους τους μελισσοκόμους ανεξαρτήτως αν έχουν η όχι νοζεμίαση. Είναι ότι πιο αποτελεσματικό μπορεί να κάνει κάποιος. Και με τη "σφραγίδα" των πανεπιστημιακών Καθηγητών!!!