για τον καπεταν Κολοφωτια,,Ριζος στο επωνυμο απ το Πηλιο γνωριζουμε κατι?καμια σχεση με αποκρυψεις,,ηταν ο παππους ενος φιλου μου κ η οικογενεια του αφου εκανε πολλες προσπαθειες δεν μπορεσε να μαθει κατι για την τυχη αυτου του ανθρωπου απ τη περιοδο του πολεμου..καποιος μονο τους ειχε πει για εξορια εξω κ τπτ αλλο..ευχαριστω..
-
Καπετανεοι του μελους xristosz
Ξερουμε κατι για τον καπεταν Αστερα και τον καπεταν Λεωνιδα που δρουσαν στην περιοχη Μαυροβουνιου και παραλιακου Κισσαβου;Αν μπορουμε να βρουμε το πραγματικο ονομα του Αστερα και το που πεθανε{ εδω η στο εξωτερικο } θα με βοηθουσε πολυ.Αν καποιος ξερει και καποια πληροφορια για παρμενα σχετικα ας με βοηθησει.
Τιποτε παιδια; Αγρυπνε που εισαι;Eχω χασει και το κινητο σου.
-
http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2013/01/blog-post_2.html
Αγωνιστές της Λακωνίας μέσα από το φωτογραφικό φακό
-
Αναζητω φιλε μου απο χρονια, εναν μανωλη εκ σπαρτης, μαλλο ιερολοχιτη, και κατα τα χρονια του εμφυλιου, συνεργατη του κονταλωνη. Ο μανωλης, ονομα πραγματικο,εδρασε στην περιοχη ταυγετουτου. Ευχαριστω, και υποχρεος για οτιδηποτε νεωτερό. Χριστος δημοπουλος εφεδρος αξιωματικος αμφιβειας μοιρας καταδρομων.
-
http://themataistorias.pblogs.gr/tags/mpogeas-gr.html
ΕΑΟΚ (Εθνικές Αντικομμουνιστικές Ομάδες Κυνηγών ή Κατσαρέα)-Μέρος Α'
-
ΗΜΑΘΕΙΑ
Αντάρτες από τη Βέροια στο 16ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ
Κατά τη διάρκεια της κατοχής, στην περιοχή της Ημαθίας έδρασαν ένοπλα μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ χιλιάδες Ημαθιώτες. Ως χώρος δράσης η περιοχής μας, ανήκε στη 1οη Μεραρχία του ΕΛΑΣ, ενώ έδρασαν τα εξής Συντάγματα: 16ο (κυρίως) με έδρα το Βέρμιο, 30ο με έδρα το Πάϊκο-Καϊμακτσαλάν και 50ο με έδρα τα Πιερία. Σήμερα στηριγμένοι σε πλούσια βιβλιογραφία (κυρίως βιβλιο Τ. Μπουρλίδη- Η Νάουσα και τα παλικάρια του Βερμίου 1941-1944/ εκδόσεις Κώδικας Θεσσαλονίκη 2006) αλλά και αρχειακό υλικό παρουσιάζουμε αγωνιστές από τη Βέροια (αλλά και τις γύρω δημοτικές κοινότητες) που πολέμησαν μέσα από τις γραμμές του 16ου Συντάγματος. Προφανώς ο κατάλογος μπορεί να έχει ελλείψεις αλλά και πιθανά και κάποια λάθη στα στοιχεία. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι αυτό συγκροτήθηκε στις 21/8/1943 με στρατιωτικό διοικητή τον Γιώργιο Οικονομόπουλο (Μπαρμπαγιώργος), καπετάνιο τον Βασίλη Μελίδη (Βερμιώτης) και διοικητές ταγμάτων τους: Παλαμά Χρήστο (μαύρος) 1ο, Κολιντζά Κώστα (Κολοκοτρώνη) 2ο και Κοντοζή Ανέστη (Ακρίτα) 3ο. -
Λάρισα- Κίσαβος
-από την Καρύτσα καταγόταν ο Βόγιας Γιώργης, γνωστός με το ψευδώνυμο Καπετάν ΚΑΡΤΣΙΩΤΗΣ, καπετάνιος του ΕΛΑΣ και υποστράτηγος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Έπεσε τον Ιούλη 1947 στον Κόζιακα του νομού Τρικάλων.-Απο το χωριό Ανατολή
ο πρώτος πυρήνας από τους Γιώργο Μπλάνα, Νίκο Κουκουλιό, Νίκο Κανάκη, Κώστα Κατσίνο, Νίκο Τούλα, Κώστα Κέρκυρα, Αποστ. Νασίκα, Χαρίλ. Νασίκα και Βασ. Μπλιαμούτη. Από την Καρίτσα δε ήταν ο Γιώργος Βόγιας.απο χωριό Καρίτσα
Γ. Βόγιας (Καρτσιώτης) αρχηγός, Ρ. Βαρδάτσικος (Μπερεζάνης) υπαρχηγός και μέλη της ομάδας οι: Κώστ. Αναστασίου, Ν. Αρβανιτάκης, Κώστ. Δελέρας (Γαβριάς), Βασ. Περλέρος (Καρατζάς), Νίκ. Περλέλος (Ψηλός) και Χ. Χαδούλης,-"βγήκε" και η ομάδα της Ανατολής, που κάνει την εμφάνισή της στις 15 Αυγούστου 1942. Αποτελείται από τους: Γ. Μπλάνα (Κίσσαβος) αρχηγό, έφεδρο αξιωματικό της Αλβανίας, Κ. Κέρκυρα (Μαυρομιχάλης) υπαρχηγό και Σ. Γιακουβή (Σκρέτας) τρίτο στην ιεραρχία. Μέλη της ομάδας είναι οι: Νίκ. Κανάκης (Σκοτίδας), Κώστ. Κατσίνος (Κατσαντώνης), Γεώργ. Μαρούδας (Τάχας), Απ. Νασίκας, Κώστ. Νασίκας και ο Πλάτανος, του οποίου το ονοματεπώνυμό του ξεχάστηκε. Την ομάδα αργότερα διεύρυναν οι: Νίκ. Κουκουλιός (Παλιούρας) γιατρός, Στέργ. Πράτος, Αγαμ. Παπαδημητρίου, Στέργ. Περδίκας και δύο τρεις άλλοι. Η ομάδα αυτή στηρίζεται από τα χωριά Ανατολή, Αθανάτη, Μεγαλόβρυσο, Σπηλιά και Συκούριο
-
http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2010/11/h-3.html
Η στελεχική σύνθεση της 3ης Μεραρχίας Πελοποννήσου
-
-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ- (Τέλη Ψόφιου) από την Καλλιθέα Δωρίδας, ο οποίος γεννήθηκε το 1926.
Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας επέστρεψε στο χωριό του. Το 1947 πήγε στο Ιππικό του Γαζή. Είχε το βαθμό του ταγματάρχη. Το φθινόπωρο του 1949, έμεινε πίσω για να συγκεντρώσει μαχητές του ΔΣΕ που είχαν μείνει πίσω. Το Νοέμβρη συνάντησε στα Χάσια τρεις μαχητές και μία μαχήτρια. Η ομάδα έμεινε μαζί ως τις 24 Φλεβάρη 1950, που έπεσε σε ενέδρα κοντά στη Δεσκάτη. Οι τρεις μαχητές και η μαχήτρια σκοτώθηκαν και ο Τέλης Ψόφιος πιάστηκε αιχμάλωτος, βαριά τραυματισμένος. Από τότε έμεινε ανάπηρος στο αριστερό πόδι του. Πέρασε Εκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο. Εκανε πολλά χρόνια εξόριστος στα Γιούρα, όπου αρρώστησε βαριά και στις 10 Ιούνη 1960 αφέθηκε ελεύθερος, λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του.Η πρώτη ανταρτοομάδα Φλώρινας αποτελείται από τους :
1.Παπαδόπουλος Κώστας (Αετός),Καυκάσιος εγκατεστημένος στο Αμμοχώρι) , Στρατιωτικός Διοικητής
2.Σουπούρκας Ναούμ (Λέων) , Πολιτικός Επίτροπος από Καλινίκη
3.Τίγρης
4.Σπύρος από (Πολυπλάτανο)
5.Θαρραλέος από (Κάτω Κλεινές)
6.Κλήμης (Σωφέρ) από Κλέστινα
7.Αποστολίδης Χρήστος(Κεραυνός) Καυκάσιος από Κλέστινα -
Παιδιά, μια βοήθεια… Γνωρίζει κανείς αν όντως υπήρχε αντάρτης καπετάνιος ή αξιωματικός με το ψευδώνυμο Μίκροβας ή Μήτροβας? Ρωτάω διότι μου είπε σήμερα μια αξιόλογη ιστορία ένας παππούς για λίρες του παραπάνω καπετάνιου, που πιθανό ένα μέρος τους ίσως μικρό να υπάρχει ακόμα κάπου και θέλω να το ελέγξω....Η ιστορία του μου φάνηκε αρκετά αληθοφανής, χωρίς ανακρίβειες, αλλά το θέμα είναι με το όνομα του εν λόγω αντάρτη...Ενώ στην άκρη του μυαλού μου υπάρχει η βεβαιότητα ότι σε κάποιο βιβλίο έχω διαβάσει για αυτόν τον καπετάνιο με το όνομα Μήτροβας, ο οποίος ήταν στον ΕΛΑΣ, ο παππούς τον αναφέρει σαν Μίκροβα και μάλιστα ότι ήταν αξιωματικός στον ΕΔΕΣ....Έψαξα στο ίντερνετ να βρω κάτι σχετικά μ' αυτόν, αλλά δεν υπάρχει τίποτα....Κι' όμως είμαι σίγουρος ότι το έχω ξανακούσει το όνομα....Αν γνωρίζει κάποιο μέλος κάτι, αν θέλει ας δώσει μια απάντηση... Μόλις ευκαιρέσω θα βάλω και την ιστορία που μου είπε ο παππούς...