http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/08/16/monades-dioikites-dynamiko-dse/
Μέσα γράφει που ήταν οι Καπετάνιοι το 1949
(Μονάδες, Διοικητές και δυναμικό του ΔΣΕ στις 30 Ιουνίου 1949 [Παράρτημα από βιβλίο του Charles R. Shrader, 1999]
Καπετανεοι του μελους xristosz
http://xyzcontagion.wordpress.com/2012/08/16/monades-dioikites-dynamiko-dse/
Μέσα γράφει που ήταν οι Καπετάνιοι το 1949
(Μονάδες, Διοικητές και δυναμικό του ΔΣΕ στις 30 Ιουνίου 1949 [Παράρτημα από βιβλίο του Charles R. Shrader, 1999]
Ο τρίτος καπετάν Φωτεινός
καπετάν Φωτεινός
Ο Γιάννης Μπάρδας ή καπετάν Φωτεινός όπως ο Αλμυρός και η ευρύτερη περιοχή τον ξέρουν γεννήθηκε το 1915 στον Αλμυρό Βόλου.
Το (1942) ο Καπετάν Φωτεινός αναλαμβάνει καπετάνιος του ΕΛΑΣίτικου τμήματος Αλμυρού. Αργότερα και με την πείρα του πολέμου στους ώμους του θα λάβει την διοίκηση του 36ου Συντάγματος Ρούμελης.
Ο εμφύλιος πόλεμος θα δει τον καπετάν Φωτεινό διοικητή τάγματος του ΔΣΕ κοντά στην μεραρχία του Διαμαντή.Ο καπετάν Φωτεινός, το 1949 θα αιχμαλωτισθεί άρρωστος και σε άθλια κατάσταση κάπου κοντά στο χωριό του το 1949 και θα εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες.
γεια σου μπαρμπα χρηστο
καποτε σε ρωτησα για καποιον καπετανιο απο τον Αλμυρο βολου που τον λεγανε γιαννη.
αυτος ειχε ερθει κατα το 1980 και εψαχνε κατι στην περιοχη μου,ειχε και χαρτη μαζι του, αλλα δεν μπορουσε να βρει ενα προσωπο χαραγμενο σε δεντρο…
φευγοντας ειπε στον ανθρωπο που ηταν μαζι πως αν εβρισκε το προσωπο να πηγενε στον Αλμυρο βολου και να ζητουσε τον μπαρμπα γιαννη τον καπετανιο,ολλοι τον ξεραν ελεγε.
μηπως ο ανθρωπος δεν πεθανε το 1949;;
Καλημέρα Παπάδο. Σε αυτό που λές έχεις πολύ δίκαιο. Πολλοί για να κρυφτούν διαδίδαν ότι σκοτώθηκαν , και άλλους εντέχνως τους βγάζαν σκοτωμένους. Πάντως γιαυτόν που λές πρέπει να είναι άλλος. Κάποιος απο Αλμυρό άς βοηθήσει
καπετάνιος του ΕΛΑΣ Αλμυρού Κώστας Γκρούγιας ή καπετάν Φοίβος. Κατάγονταν από την Βρύναινα και υπήρξε μόνιμος αξιωματικός του στρατού πριν την κατοχή. Η πρώτη του ομάδα ανταρτών μεξελίχθηκε σε ικανότατο τμήμα 80 μαχητών με πλατειά δράση πολιτική και στρατιωτική σε όλα τα χωριά του Αλμυρού
Άνθρωποι με Πανθεσσαλική αγωνιστική προσωπικότητα, όπως ο Δημήτρης Τσαρδάκας, ο Γιάννης Κακασής, ο Θανάσης Συρόπουλος, ο Δημήτρης Χουχούμης, ο Απόστολος Μπιντάκας, ο Χρήστος Μέτσιος, ο Γιάννης Τζιότζιος, ο Σούλης Τσαμανής, ο Παναγιώτης Περδίκης, ο Στάθης Καραγιώργης, ο Αποστόλης Παπανάτσιος, ο Σάκης Μίχος και άλλοι πολλοί που τότε αποτελούσαν το πιο ζωντανό κύτταρο της Αλμυριώτικης κοινωνίας. Στον Αλμυρό έγινε η πρώτη ένοπλη αντάρτικη ομάδα που ήταν και η πρώτη σε όλη την Ελλάδα τον Μάη του 1941 και την αποτελούσαν όλοι οι διωκόμενοι κομμουνιστές.
Αρχηγός της ομάδας ήταν ένας ατσαλωμένος κομμουνιστής, βγαλμένος μέσα από τα τότε καπνομάγαζα της περιοχής μας ο Δημήτρης Τσαρδάκας, τη δύναμη της οποίας την αποτελούσαν 42 άτομα, όλοι από την περιφέρειά μας.
-Χαρ. Κατωπόδης (καπετάν Αράπης, υπολοχαγός) στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ του ΚΑΪΜΑΚ-ΤΣΑΛΑΝ :
Κατά τη διάρκεια της κατοχής έδρασε στην περιοχή του Αμμοχωρίου ο Καπετάν Αυγερινός (Πόντιος στην καταγωγή που ήρθε με τον ξεριζωμό και εγκαταστάθηκε στο Αμμοχώρι), ο οποίος επέφερε μεγάλα πλήγματα με τις αντάρτικες ομάδες που είχε, στους Γερμανούς και Βουλγάρους. Οι κατακτητές όμως στα φαινόμενα αυτά έδειξαν όλη τους την αγριότητα και αντέδρασαν με σκοτωμούς, λεηλασίες και κάψιμο των σπιτιών. Η απελευθέρωση βρήκε το χωριό ερείπιο, παντού κάλυκες και ναρκοπέδια. Οι αγωνιστές βρήκαν οικογένειες ξεριζωμένες, το ζωικό κεφάλαιο έλειπε παντελώς. Μια ζωή έπρεπε να ξαναρχίσει μέσα από τα ερείπια. Η οικονομική βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ εξανεμίσθηκε στους τότε προύχοντες του χωριού και η καταρράκωση των κατοίκων συνεχιζόταν και σαν να μην έφτανε αυτό άρχισε ο εμφύλιος. Το χωριό μοιρασμένο στα δύο, άλλοι με τον τακτικό στρατό και άλλο με τον δημοκρατικό, επιδόθηκαν σε έναν εξοντωτικό πόλεμο, που χώρισε τους χωριανούς, δημιούργησε έχθρες και μίσος που υπάρχει ακόμα και σήμερα σε μερικές οικογένειες.
Πηγή: Γυμνάσιο Αμμοχωρίου
Καλησπέρα Άγρυπνε.
Σίγουρα θα θές τον δικό μας καπετάν Αυγερινό απο Όλυμπο μεριά.
Καπετάν Αυγερινός- Γκόλτσιος Λάζαρος - απο το Ασπρόχωμα απο τα μέρη σου. Σκοτώθηκε στο τέλος του 1949
Αν θές που είχε το στέκι του σε π.μ
μπαρμπαχρηστο ευχαριστω για τον χρονο σου αλλα μαλλον ηταν πολλοι
ψαχνω για τον αυγερινο ο οποιος εδρασε τζουμερκα και αρτα
να σε καλα
Let The Games Begin"
ψευδώνυμο Αθως Ρουμελιώτης , το πραγματικό του Σωκράτης Γκέκας, από ένα χωριό της Φθιώτιδας Παλιοβλάχα.
Και πόσα χρήματα, του λένε τότε οι πρώτοι, η μυστική υπηρεσία του Τσώρτσιλ εκείνης της εποχής. Λέει «δεν ξέρω αν είναι πολλά αλλά θέλω για να ξεκινήσω και να πάω στην Ήπειρο θέλω 3.000 λίρες». «Τις έχεις», του είπανε και τον βγάλανε στην Ήπειρο με 3.000 λίρες. Και στην συνέχεια ζήτησε για κάθε αντάρτη που θα μπορώ να στρατολογώ θέλω για λογαριασμό του μιάμιση λίρα το μήνα.
πως πήρατε το ψευδώνυμο Ερμής.
Το Ερμής μου το δώσανε αυτοί που.. Οι περισσότεροι από αυτούς που συνάντησα εκεί στα Αγραφα ήταν και συγγενείς μου και γνωστοί μου, ούτε θέμα έμπαινε, αλλά μου θέσανε ότι τέτοιο όρο τίθεται για να προφυλάσσουμε. Μεταξύ μας μπορεί να γνωριζόμαστε, αλλά ο καθένας θα παίρνει και το ψευδώνυμό του. Δεν είμαι έτοιμος εγώ, λέω, να ξαναβαπτιστώ, ξέρετε ποιος είμαι και λοιπά. Όχι, εσύ είσαι ο Ερμής μου είπανε οι συγγενείς μου και οι πριν από μένα αντάρτες εκεί στα Αγραφα. Και έτσι έμεινε Ερμής.
Η σύνθεση της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, την απάρτιζαν:
Διοικητής, Στέφανος Γκιουζέλης, συνταγματάρχης, μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου του ΔΣΕ, Πολιτικός Επίτροπος, Βαγγέλης Ρογκάκος, αντισυνταγματάρχης, Βοηθός Πολιτικού Επιτρόπου, Κώστας Μουλόπουλος και Επιτελάρχης ο Γιώργος Κονταλώνης, αντισυνταγματάρχης.
Επόπτης όλων των Γραφείων του Επιτελείου 3ης Μεραρχίας, Γιώργος Αρετάκης (Σφακιανός), αντισυνταγματάρχης
Διευθυντής του Γραφείου Επιχειρήσεων, Κώστας Μπασακίδης, αντισυνταγματάρχης
Διευθυντής 2ου Γραφείου, Λυκούργος Γιαννούκος (Μετερίζης), ταγματάρχης
Διευθυντής Δικαστικού, Νίκος Γκότσης, αντισυνταγματάρχης
Διοικητής Λαϊκής Πολιτοφυλακής, Ηλίας Κιαπές, αντισυνταγματάρχης
Διευθυντής Επιμελητείας, Γιάννης Παπαδόπουλος, ταγματάρχης
Υπεύθυνος Δημοκρατικής Νεολαίας, Γιάννης Κώνστας (Αγγελος)
Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών, Κώστας Κανελλόπουλος, αντισυνταγματάρχης
Διοικητής Λόχου Ασφαλείας, Νίκος Πανούσης, λοχαγός
Διοικητής της 22 Ταξιαρχίας, Γιάννης Σαρρής (Σαρήγιαννης), αντισυνταγματάρχης, Πολιτικός Επίτροπος (ΠΕ), Χριστόφορος Κώνστας, αντισυνταγματάρχης.
Διοικητής της 55ης Ταξιαρχίας, Θεόδωρος Πρεκεζές, αντισυνταγματάρχης, ΠΕ, Κώστας Λαδάς, ταγματάρχης.
Περιφερειακά Αρχηγεία:
Διοικητής Αρχηγείου Πάρνωνα, Γιώργος Ατζακλής, ταγματάρχης, ΠΕ Νίκος Λάτσης, ταγματάρχης.
Διοικητής Αρχηγείου Ταϋγέτου, Κώστας Ξυδέας, ταγματάρχης, ΠΕ Γιώργος Παπαδόπουλος, λοχαγός.
Διοικητής Αρχηγείου Μαινάλου Δημήτρης Γιαννακούρας (Πέρδικας), ταγματάρχης, ΠΕ Γιώργος Σπυρόπουλος.
Διοικητής Αρχηγείου Αχαΐας - Ηλείας Δημήτρης Πετρόπουλος (Ζαχαριάς), ταγματάρχης, ΠΕ Θωμάς Αγγελάκος, ταγματάρχης.
Διοικητής Αρχηγείου Αργολιδοκορινθίας, Μανώλης Σταθάκης, αντισυνταγματάρχης, ΠΕ Γιώργης Δαράκης, λοχαγός.
@agrypnos:
μπαρμπαχρηστο ευχαριστω για τον χρονο σου αλλα μαλλον ηταν πολλοι
ψαχνω για τον αυγερινο ο οποιος εδρασε τζουμερκα και αρτα
να σε καλα
Φίλε Άγρυπνε δεν θυμάμαι και τόσο καλά γιατί έχω κάτι χρόνια που διάβασα τα απομνημονεύματα του Ζέρβα όπου αναφέρει αναλυτικά όλη τη δράση του κυρίως στην περιοχή της Άρτας. ΑΝ δεν με γελάει η μνήμη μου λοιπόν,ο καπεταν Αυγερινός ήταν αξιωματικός πρωτοπαλίκαρο του Ζέρβα, ο οποίος σκοτώθηκε περί την Άνοιξη με καλοκαίρι του 1943 σε μάχη με ιταλικό τάγμα που έκανε εξόρμηση στα ορεινά εναντίον των ανταρτών του ΕΔΕΣ, στην περιοχή της χελώνας, στο βουνό πάνω από το χωριό Σκουληκαριά. Θυμάμαι ότι έγραφε ο Ζέρβας ότι τον πήρε ριπή από το μυδράλιο, τον έφεραν βαριά τραυματισμένο και τον έκλαψαν όλοι και ο ίδιος ο Ζέρβας. Ελπίζω να θυμάμαι καλά και να μην κάνω λάθος, αλλά κατά 90% είναι αυτός. Δυστυχώς δεν έχω το βιβλίο για να το ξαναψάξω, το είχα δανειστεί από φίλο μου.
Καπετάνιοι Πελοποννήσου
Αχαίας- Ηλαίας
- Ζαχαριάς- Δημήτριος Πετρόπουλος- Δ/τής -Ταγματάρχης
- Θωμάς Αγγελάκος- Ταγματάρχης
ξερουμε τα παρατσουκλια τουσ???//////????
Αργολιδοκορινθίας
- Μανώλης Σταθάκης- Δ/τής- αντισυνταγματάρχης
-Γιώργης Δαράκης- λοχαγός
ξερουμε τα παρατσουκλια τουσ???//////????
Ξερουμε κατι για τον καπεταν Αστερα και τον καπεταν Λεωνιδα που δρουσαν στην περιοχη Μαυροβουνιου και παραλιακου Κισσαβου;Αν μπορουμε να βρουμε το πραγματικο ονομα του Αστερα και το που πεθανε{ εδω η στο εξωτερικο } θα με βοηθουσε πολυ.Αν καποιος ξερει και καποια πληροφορια για παρμενα σχετικα ας με βοηθησει.