http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=85321:36_1_69::36_2_20:
-
ΚΑΝΝΑΒΗ FREE
τοιμη η ΚΥΑ για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης. Μελετώνται βελτιώσεις της μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΟ που θα είναι ο φορέας των ελέγχων (24/3/2014 15:46)
Έτοιμη η ΚΥΑ για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης. Μελετώνται βελτιώσεις της μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΟ που θα είναι ο φορέας των ελέγχων
Έτοιμη είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης σχετικά με τη θεσμοθέτηση της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης (Cannabis sativa L.) στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτή, φορέας υλοποίησης των ελέγχων ορίζεται ο ΕΛΓΟ - Δήμητρα και αυτό το διάστημα μελετώνται από ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΟ, οι προοπτικές βελτιώσεων της εν λόγων ΚΥΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα κύρια σημεία που χρήζουν βελτιώσεων είναι: α) οι έλεγχοι και τα κόστη τους, β) ο προσδιορισμός των ζωνών καλλιέργειας, γ) οι έλεγχοι της υπολειματικότητας στην μεταποίηση, δ) ο έλεγχος του γενετικού υλικού και ε) τι θα συμβαίνει σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των παραγωγών;Ειδικότερα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΑγροΤύπου, αυτό που δεν αποτυπώνεται στην ΚΥΑ για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, είναι το κόστος των ελέγχων. Γενικότερα για τους ελέγχους συμμόρφωσης με τους κανονισμούς 7329 και 1122 του 2009 προβλέπεται ένας ελάχιστος αριθμός ελέγχων τόσο κατά στρέμμα όσο και ανά γεωργό. Αυτός ο αριθμός διαφοροποιείται ανάλογα με την έκταση καλλιέργειας και τον αριθμό των γεωργών. Μέσα στην ΚΥΑ δεν αποτυπώνεται από πού θα καλύπτει το κόστος της διενέργειας αυτών των ελέγχων το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο. Με βάση λίαν επιεικείς εκτιμήσεις του ΕΛΓΟ το κόστος στην περίπτωση που καλλιεργηθούν 100.000 στρέμματα είναι περίπου 6,5 εκατ. ευρώ (μόνο για το ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχοληθεί). Στην περίπτωση που καλλιεργηθούν 10.000 στρέμματα το κόστος είναι στα 1.200.000 ευρώ.
Επίσης, στην ΚΥΑ δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος στις μονάδες μεταποίησης. Ενώ προβλέπεται μια μέγιστη περιεκτικότητα της τάξεως του 0,2 % σε δραστική ουσία και προβλέπονται και κυρώσεις, δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος για τη διαχείριση αυτής της υπολειμματικής ουσίας σε επίπεδο μεταποίησης. Αν π.χ. μιλάμε για μια παραγωγή γύρω στους 4 με 5 τόνους το στρέμμα το 0,2% σημαίνει 20 κιλά δραστικής ουσίας/στρέμμα. Το οποίο δεν ελέγχεται πουθενά στη μεταποίηση.
Σε άλλο άρθρο της ΚΥΑ αναφέρεται η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των παραγωγών. Σε αυτή την διαδικασία όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για «κλιμάκωση». Άλλο είναι να έχει ένας παραγωγός περιεκτικότητα 0,3% υπολειμματικής ουσίας και άλλο 4% που είναι η συνήθης περιεκτικότητα της ναρκωτικής ουσίας της κάνναβης. Επίσης, μπορεί μια χρονιά να είναι άνυδρη και η περιεκτικότητα να είναι μεγαλύτερη. Τι θα γίνει τότε; Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις του νόμου για τις ναρκωτικές ουσίες οι παραγωγοί;
Βελτιώσεις θα πρέπει να γίνουν και ως προς το θέμα του γενετικού υλικού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ο ΕΛΓΟ έχει προτείνει να υπάρχει μια βάση δεδομένων με το γενετικό υλικό των πιστοποιημένων ποικιλιών και να ελέγχεται αν το γενετικό υλικό της καλλιέργειας συνάδει με το γενετικό υλικό του πιστοποιημένου σπόρου που έχει προμηθευτεί ο παραγωγός. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν έχουν μελετηθεί τα κόστη των ελέγχων.
Τέλος, υπάρχει ένας προσδιορισμός μέσα στην ΚΥΑ, ότι πρέπει οι περιοχές που θα καλλιεργηθεί η κλωστική κάνναβη να είναι αρδευόμενες και αναθέτει στον ΕΛΓΟ να καθορίσει τις ζώνες κάτι που για να γίνει θα πρέπει να επιλυθούν νομικά θέματα.