Γνωριζει κανενας φιλος που ειναι (ηταν) το στρατοπεδο στον κισσαβο του Κωστα Χαλκια η βουνισιος απο Αμπελακια.
Ευχαριστω
Χαλκιας Κωστας
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ (Βουνίσιος) γεννήθηκε στα Αμπελάκια Λάρισας το 1906. Η οικογένειά του, εργατοαγροτική, ήταν δημοκρατικών αρχών. Το Μάρτη του 1930, οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Από το Δεκέμβρη του 1930, ήταν μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Λάρισας και από το 1932 μέλος της ΑΕ Βόλου. Από το 1934 Γραμματέας της ΑΕ Καρδίτσας και από το 1935 Γραμματέας της Οργάνωσης Τρικάλων. Το Σεπτέμβρη του 1933 πιάστηκε από την Αστυνομία και καταδικάστηκε με την κατηγορία της «αντίστασης κατά της Αρχής». Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Πιάστηκε και πάλι τον Αύγουστο του 1935, καταδικάστηκε σε 7 μήνες φυλάκιση, μεταφέρθηκε στις φυλακές Λάρισας, από όπου αφέθηκε ελεύθερος το Φλεβάρη του 1936. Στη δικτατορία του Μεταξά ήταν καταδιωκόμενος στη Μακεδονία.
Οταν η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα επέστρεψε στη Λάρισα, επιστρατεύτηκε και πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο.
Στην Κατοχή υπήρξε από τους πρωτοπόρους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και από τους ιδρυτές του θεσσαλικού ΕΛΑΣ. Φρόντιζε για την οργάνωση ανταρτικών ομάδων και Λαϊκών Επιτροπών στα χωριά του Κίσσαβου. Στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης, βοήθησε αποτελεσματικά τον αγώνα ως στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.
Από το φθινόπωρο του 1949 ως το 1964, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Ηταν παντρεμένος με την αγωνίστρια Ιλιάδα Παλιούρα, είχε δύο κόρες και δύο εγγόνια. Υπήρξε καλός οικογενειάρχης.
Πέθανε στη Λάρισα στις 24 Φλεβάρη 2000.
Χαλκιας Κωστας
Μετά, τους πήγαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο Γεράκι. Ήταν μια μεγάλη μάντρα με κρατούμενους από τη Λακωνία και τη Νότια Αρκαδία. Στρατοπεδάρχης ήτανε ο Κώστας Απαλοδήμας ο οποίος κρατούσε τον έλεγχο, δίκαζε, και ρύθμιζε μια συνεχή ροή προσερχόμενων και εξερχόμενων αντιπάλων. Πολλούς κατόπιν τους πηγαίνανε στο μοναστήρι της Έλωνας.
Το μοναστήρι, περίπου 35 χιλιόμετρα από Γεράκι, είναι κρυμμένο μέσα σε μια σπηλιά πάνω σε ένα θεόρατο βράχο ψηλά στον Πάρνωνα. Χρονολογείται από το 1300 μ.Χ., αλλά το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ τελευταία είχε πετάξει τους καλόγερους και το είχε μετατρέψει σε μικρό στρατόπεδο συγκέντρωσης κυρίως για αντιπάλους που είχαν καταδικαστεί να σκοτωθούν. Είχε και δικό του ανταρτοδικείο όπου οι ανταρτοδίκες πολλές φορές ήταν κι οι εκτελεστές.
Χαλκιας Κωστας
επισης προς τα τελη του 41 ηταν κ στρατολογος κ μαζευαν νεους στο στραπεδο τις Καριτσας Κισαβου ηταν σαν κεντρο εκπαιδευσης αυτο το στρατοπεδο ψαχνω.Να προσθεσω οτι ειχε πολλη καλες σχεσεις κ συνεργασια με τον Καραντωνη Βαγγελη η καπεταν Τερεπας η Τσερεπας απο Ελατεια το <<παρατσουκλι>> του καπετανιου δεν εχω μπορεσει να το διασταυρωσει κ το στρατοπεδο του ηταν κοντα στο Χαλκομα Κισαβου.
Γνωριζει κανενας φιλος εαν υπαρχουν χαρτες στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού με τα στρατοπεδα του 40-44 για Κισσαβο?
Ευχαριστω.
Χαλκιας Κωστας
στο net βρικα ενα εγγραφο
Uploaded with ImageShack.us
στο τελος αναφερετε η Καριτσα σαν εδρα ενος κλιμακιου κ ενος αρχηγειου κ μεσα σε παρενθεσεις υπαρχουν κατι αριθμοι γνωριζουμε τιποτα γι αυτου τους αριθμους?
Χαλκιας Κωστας
το στρατοπεδο τις Καριτσας αναφερετε κ σαν ΕΜΠΕΔΑ
Έμπεδο
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Με την ονομασία έμπεδα φέρονταν παλαιότερα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα συγκροτούμενα σύμφωνα με τα υφιστάμενα τότε σχέδια επιστράτευσης τα κέντρα εκπαίδευσης των στρατιωτών πεζικού, από τα οποία εν καιρώ πολέμου γινόταν η αναπλήρωση οργανικής μονάδας που θα συμμετείχε σε επιχειρήσεις.
Σκοπός
Έτσι τα έμπεδα είχαν διπλό χαρακτήρα αφενός ως χώρος κατάταξης και εκπαίδευσης των μετά την επιστράτευση καλουμένων κλάσεων, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στις ζώνες των επιχειρήσεων, αφετέρου και ως μονάδες προσκόλλησης των ερχομένων από τις ζώνες των επιχειρήσεων, ταχυδρόμοι, αδειούχοι, αναρρωμένοι κ.λπ.
Ιστορία
Η οργάνωση των εμπέδων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησε αρχικά με εισήγηση του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου κατά τα πρότυπα του αυτοκρατορικού γερμανικού πεζικού το 1907 όταν τότε εκπονήθηκαν και τα πρώτα σχέδια επιστράτευσης. Κατά δε τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εισήχθηκε η οργάνωση εμπέδων μονάδων και στη ζώνη των επιχειρήσεων, προκειμένου να συντομεύεται η αναπλήρωση των μαχομένων μονάδων "πρώτης γραμμής", ανεξάρτητα των υφιστάμενων εμπέδων εσωτερικού.
Έτσι κάθε μεραρχία διατηρούσε στην οργανική της σύνθεση και ένα έμπεδο που την ακολουθούσε στις μετακινήσεις της και που τροφοδοτούταν από έμπεδα του εσωτερικού. Τα έμπεδα των στρατιωτικών μονάδων στις ζώνες των επιχειρήσεων ονομάζονταν «κινητά έμπεδα».
Τελικά ο όρος αυτός καταργήθηκε έναντι του σύγχρονου όρου «Κέντρο εκπαίδευσης» που διατηρούν μόνιμα όλα τα Όπλα και Σώματα ασφαλείας, π.χ. κέντρο εκπαίδευσης Παλάσκας, του ναυτικού, κέντρο εκπαίδευσης καταδρομών, κέντρο εκπαίδευσης διαβιβάσεων κ.λπ
ακομα μια αναφορα για το στρατοπεδο τις Καριτσας βρηκα εδω http://www.politikokafeneio.com/dse/dse48.htm παραθετω το κειμενο:
Τη νύχτα της 25 προς 26/2 περάσαμε τον Αγιόκαμπο, φτάσαμε στην Αθανάτη και την άλλη νύχτα φτάσαμε στην Καρύτσα - Κισσάβου. Το πέρασμα του Πηνειού ήταν πολύ δύσκολο. Ο εχθρός με το αντιτορπιλικό του βρίσκεται μόνιμα εκεί, κατόρθωσε να βρει βάρκες στις εκβολές του Πηνειού, που δεν ήταν καλά φυλαγμένες και τις κατάστρεψε.
στην αθανατη υπηρχε κ εκει στρατοπεδο ηταν τα μαγειρια
κ μια πληροφορια ακομα μιλαει για ενα ρεμα το περνεις προς τα επανω κ στο τελος βρισκεις ενα βραχο εκει ηταν το στρατοπεδο.Ποιο ρεμα ομως?
ευχαριστω
Χαλκιας Κωστας
καλημερα
το παρακατω ανεβηκε απο το μελος xristosz στο νημα ΔΣΕ
Β΄ ΣΣ
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ω Ν
Ι. ΟΣΣΑ
1. Διοίκησις Τάγματος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και Κλιμάκιον Αρχηγείου ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ από ΜΑΝΔΗΛΑΝ εις θέσιν (Τ.635535).
2. Λόχος ΠΕΝΗΝΤΑ δυνάμεως 70 περίπου ΚΑΡΙΤΣΑΣ – ΣΤΟΜΙΟΥ.
3. Έμπεδα δυνάμεως 35 αόπλων και 20 ενόπλων εις περιοχήν Τ. 645555.
4. Τρείς ανεξάρτητες ομάδες συνολικής δυνάμεως 40 συμμοριτών περιοχήν ΣΠΗΛΙΑΣ (Ρ.5752) – ΑΝΑΤΟΛΗΣ (Ρ.6146).
5. Πολιτοφυλακή δυνάμεως 4 – 5 συμμοριτών εις τα χωρία ΑΘΑΝΑΤΗ – ΚΑΡΙΤΣΑ – ΣΠΗΛΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΗ.
6. Καλύβαι και αποθήκαι δυνάμεναι να υποδειχθώσι υπό παραδοθέντος συμμορίτου εις (Τ.645523) – (Τ.6752) – (Τ.635535) – (Τ. 6754) – (T.645555) – (Τ.6754).
ΙΙ. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ
1. ΑΝΤΑΡΑΣ μετά 20 – 30 ιππέων περιοχήν ΒΟΥΛΓΑΡΙΝΗΣ.
2. Πολιτοφυλακή εις χωρία ΒΟΥΛΓΑΡΙΝΗ – ΣΚΛΗΘΡΟΝ – ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑ – ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ – ΠΟΤΑΜΙΑ.
ΙΙΙ. ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΣ
1. Τάγμα ΑΝΕΣΤΗ συνολικής δυνάμεως 180 περιοχήν ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ.
2. Τάγμα ΒΥΡΩΝΟΣ συνολικής δυνάμεως 150 περιοχήν ΚΑΡΥΑΣ.
ξερει κανεις να μου πει τι χαρτη πρεπει να ψαξω για να βρω το Τ. 645555.
επισης ευχαριστω τον χρηστο για τις πληροφοριες