Μύθος ή πραγματικότητα; Συναρπαστικές ιστορίες αναζητησης θυσαυρών 0
BY PRESS365 ON 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020ΑΠΟΨΕΙΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους αποκαλούν “κυνηγούς χρυσού .Κάθε βράδυ που τα φώτα σβήνουν μια άλλη Ελλάδα ξυπνά και αναζητά το αντικείμενο του πόθου. Όπως το Άγιο Δισκοπότηρο, σαν τον χαμένο θησαυρό των Ναιτων Ιπποτών. Για τον καθένα διαφορετικό… το πάθος και η θέληση για αναζήτηση όμως πάντα η ίδια. Είτε πρόκειται για τον θησαυρό των Ναιτών, είτε για τον χρυσό τω Εβραίων της Θεσσαλονίκης, είτε για τις λύρες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πώς η έννοια του θησαυρού είναι παράλληλη με την ίδια την ανθρωπινή ιστορία. Πόθο αξίας από πολιτισμό σε πολιτισμό αποτελέσαν διάφορα αντικείμενα. Κοινή συνισταμένη τους πάντα ο πλουτισμός, η προσδοκία μια νέας κοινωνικής θέσης και η αίγλη. Όμως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την μοναδική αίσθηση της ανακάλυψης. Το μοναδικό αυτό συναίσθημα που σε δίνει το εισιτήριο για μια νέα σελίδα στην ζωή. Από την αρχή της ανθρωπότητας καταγράφονται πληροφορίες για την αναζήτηση θησαυρών. Η πλούσια ελληνική μυθολογία έχει καταγράψει το ταξίδι του βασιλιά Ιάσωνα από την Ιωλκό στην Κολχίδα και την ιστορία για το χρυσόμαλλο δέρας. Η δυσκολία εξεύρεσης και εξόρυξης μεταλλευμάτων και λίθων από τη αρχή της ανθρωπότητας, πολύ σύντομα τα έκανε πολύτιμα.
Τα κοσμήματα με βάση αρχαιολογικές ανασκαφές αποτελούσαν αντικείμενα που η κατοχή τους καθόριζε ακόμα και την θέση κάθε μέλους στην κοινωνική πυραμίδα. Χαρακτηριστικό του πλουτισμού και της δύναμης που απορρέει από την κατοχή πολυτίμων μετάλλων(χρυσό, ασημί) και λίθων αποτελεί η επιθυμία του Μίδα βασιλιά της Φρυγίας για χρυσαφί. Όπως είναι καταγεγραμμένο στην μυθολογία ζήτησε από τον Διόνυσο ότι ακουμπήσει να μετατρέπεται σε χρυσαφί. Σύντομα όμως διαπίστωσε και την σκοτεινή πλευρά της επιθυμίας του για χρυσό. Η δίψα του για χρυσό παραμέλησε άλλεςουσιώδες λειτουργίες και χαρές της ζωής. Όταν το κατανόησε ζήτησε από τον Διόνυσο να τον απαλλάξει από το μαρτύριο αυτό.
Ακολουθώντας τη συμβουλή του θεού, ο Μίδας πήγε στον ποταμό Πακτωλό και με το που άγγιξε τα νερά, η δύναμή του πέρασε στον ποταμό και από τότε ο ποταμός Πακτωλός ανέβλυζε χρυσάφι. Η αλληγορία του μύθου δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Πολλοί παρασυρόμενοι από το πάθος τους για γρήγορο πλουτισμό, οδηγούνται από τη ματαιοδοξία τους, στον προθάλαμο της καταστροφής. Ένα φαινόμενο που θα φροντίσουμε να αναλύσουμε παρακάτω. Εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις των ρομαντικών αυτών κυνηγών δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί και η Ελλάδα. Αίτια η γεωγραφική της θέση ως σταυροδρόμι πολιτισμών, οδήγησε στην κατοίκηση από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου. Πολύ σύντομα αποτέλεσε μήλον της έριδος για πολλούς λαούς που την διεκδίκησαν κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Πέρσες, Ρωμαίοι, γότθοι, Σκανδιναβοί,
σταυροφόροι, , Σαρακηνοί, Σλάβοι, βενετοί, Γενουάτες, Τούρκοι κάθε και το πέρασμα πολλών άλλων λαών καταμαρτυρεί την σπουδαιότητα του τόπου μας. Όμως η ένταση του εμπορίου σε συνδυασμό με την οργανωμένη κατοίκηση τους οδήγησε στην ανάγκη χρησιμοποίησης των πολύτιμων αντικειμένων από χρυσό και ασημί στην καθημερινότητα τους. Παράλληλα οι πολλοί κίνδυνοι της καθημερινότητας και ο φόβος των συχνών επιδρομών οδήγησε στην απόκρυψη μεγάλων ποσοτήτων με σκοπό την φύλαξη τους. Κατά καιρούς βγαίνουν μαρτυρίες στο φως της επικαιρότητας για ανεύρεση τέτοιων αντικειμένων. Μικροί
καθημερινοί ήρωες που άλλαξαν την ζωή τους μέσα σε ένα βραδύ. Ο παρανομαστής πάντα ο ίδιος….η γρήγορη δυνατότητα πλουτισμού και ο υλικός εξουσιασμένος του ιδίου του ατόμου στην ζωή του. Άλλοτε αθόρυβα υπό το φως της νύκτας , άλλοτε με επίσημες άδειες και χάρτες, άλλοτε με πολλά ευτράπελα όπως ξηλώματα δρόμων στην Ελλάδα του 2011 εξακολουθεί να επικρατεί φρενίτιδα χρυσού, υπενθυμίζοντας πως κατοικούμε στο Ελντοράντο της Ευρώπης. Επιγραμματικά, αντικείμενα του πόθου για κάθε Έλληνα εξερευνητή αποτελούν :
-
Οι τουρκικές χρυσές και ασημένιες λίρες που κινήθηκαν με σκοπό την ενίσχυση του εμπορίου κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας ,όσο και οι μεγάλες ποσότητες χρυσού που έκρυψαν οι Τούρκοι κατά την διάρκεια των βαλκανικών πόλεμων. Προσδοκία τους μια μέρα η επιστροφή τους με σκοπό να ξαναγίνουν κτήτορες των χρημάτων τους. Εξέχουσα θέση κατέχει ο θησαυρός του αλί πασά που η ανεύρεση του έχει γοητεύσει χιλιάδες Έλληνες.
-
Οι ποσότητες χρυσών αγγλικών λιρών που χρησιμοποιήθηκαν για την οικονομική στήριξη των αντάρτικων ομάδων εναντίον του κατακτητή την περίοδο 1940-44. Παράλληλα μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι αποκρύψεις ανταρτών κατά την περίοδο του εμφύλιου πολέμου.
-
Ευρωπαϊκά νομίσματα αξίας που χρησιμοποιήθηκαν από τις οικογένειες τόσο ως μέσο καθημερινής συναλλαγής , όσο και ως μέσο αποταμίευσης. Υπό τον φόβο των τακτικών επιδρομών συνηθίζονταν η απόκρυψη τους.
-
Χρήματα, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι που αποτελούσαν προϊόν πειρατείας. Η δυσκολία πρόσβασης σε πολλές ακτές από τη στεριά, σε συνδυασμό με τον ελλιμενισμό των πλοίων οδήγησαν στην δημιουργία κρυψώνων με σκοπό την εναπόθεση τη πειρατικής λείας. Από τους διάσημους πειρατές αποτέλεσαν οι Σαρακηνοί κουρσάροι καθώς και ο έλληνας πειρατής Σούσουρος.
-
Ο χρυσός που ήρθε στην κατοχή των Βουλγάρων κατά την περίοδο του μακεδονικού αγώνα με σκοπό την χρηματοδότηση του προπαγανδιστικού τους αγώνα .
-
Κρυπτές με χρυσές λίρες που τοποθετηθήκαν κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου στα πλαίσια της επιχείρησης <<κόκκινη προβιά>> μαζί με όπλα, σε περίπτωση που είχαμε εισβολή στην Ελλάδα κουμμουνιστικών δυνάμεων.
-
Οι μεγάλες ποσότητες χρυσού που απέσπασαν βίαια οι ναζί τόσο από εθνικά θησαυροφυλάκια όσο και από τους κτήτορες τους και εδικά από την εβραϊκή κοινότητα. Σήμερα αναζητούνται στην Ελλάδα ο θησαυρός των εβραίων καθώς και πλάκες χρυσού που δεν πρόλαβαν να στείλουν στην Γερμανία οι ναζί.
-
Διάφορα αλλά οικογενειακά κειμήλια όπως εικόνες κοσμήματα, χρυσά νομίσματα που έκρυψαν οι κτήτορες τους για ασφάλεια, τα οποία είτε δεν γύρισαν ποτέ να τα πάρουν, είτε με την πάροδο των χρόνων ξεχαστήκαν καταχωνιασμένα αναζητώντας νέο ιδιοκτήτη. Η έρευνα για χρυσό και η έρευνα για χρυσές λίρες γίνεται ολοένα και πιο συχνό τα τελευταία χρόνια. Το όνειρο, για μια καλύτερη ζωή κάνει τον άνθρωπο να ψάχνει για χρυσές λίρες που προέρχονται από τον πόλεμο του 1940 και είναι χαμένες σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Ήδη το 2014 δύο περιστατικά έγιναν γνωστά από το αστυνομικό δελτίο. Το πιο πρόσφατο από αυτά συνέβη σε χωριό της Βόρειας Εύβοιας. Οι δράστες επέλεξαν να πάνε να σκάψουν, την ώρα που είχε πανηγύρι και έτσι κανένας δεν ήταν στο σπίτι του. Την ώρα που έπαιζαν τα κλαρίνα και τα βιολιά στο χωριό, οι δράστες με εκσκαφέα έψαχναν για θησαυρό σε χωράφι συνταξιούχου. Κανένας δεν τους είδε. Οι σύγχρονοι Indiana Jones χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους έρευνας, προσπαθώντας να εντοπίσουν ένα ή περισσότερα κιβώτια με λίρες, σε διάφορα πιθανά ή απίθανα σημεία πχ. καταφύγια, σπηλιές, σε μεγάλα δένδρα, σε βρύσες, πηγάδια ή ότι άλλο σημάδι υπάρχει από πληροφορία. Ακόμη και σε χωριό της Καρδίτσας, γεωργός που όργωνε το χωράφι του βρήκε έναν ολόκληρο ντενεκέ με λύρες. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν για την έρευνά τους είναι ραβδοσκοπία, ραβδοσκοπικά μηχανήματα, τοπικούς ανιχνευτές.
ΔΥΟ
Οι φήμες ότι υπάρχουν θαμμένοι θησαυροί και ότι πολλοί απ’ αυτούς που ψάχνουν έχουν βρει κάτι κεντρίζουν το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων οι οποίοι επηρεάζονται από την γοητεία της περιπέτειας και το όνειρο του εύκολου πλουτισμού και ασχολούνται μανιωδώς με το χόμπι του Χρυσοθήρα. «Οδηγούνται από θρύλους, μύθους και ότι φτιάχνει ο καθένας στο μυαλό του». Οι κυνηγοί θησαυρών ζουν μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Η φαντασία τους οργιάζει. Μια πληροφορία, μια φήμη για την ύπαρξη σε κάποιο σημείο της ελληνικής γης θαμμένου χρυσού από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Τουρκοκρατία ή την γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο είναι ικανή να τους οδηγήσει σε πλαγιές φαράγγια και χαράδρες στα σύνορα. Ο Γράμμος, το Βίτσι, η Μπουργκάνα, τα Τζουμέρκα, το Καϊμακτσαλάν, το Παγγαίο και τα άλλα θέατρα των πολεμικών συγκρούσεων καθώς και περιοχές σε όλη τη χώρα που υπήρχε τουρκική κατοχή, μαγνητίζουν τους χρυσοθήρες που είναι πεπεισμένοι όχι άδικα σε ορισμένες περιπτώσεις ότι υπάρχουν θαμμένες λίρες από την περίοδο του 1920 – 1930 – 1940 που τις καταχώνιασαν υποχωρώντας για να τις ξεθάψουν την κατάλληλη στιγμή. Η αλήθεια είναι τι ξέρουν για όλα αυτά τα μέρη οι “κυνηγοί”του θαμμένου θησαυρού; Είναι αληθινές ιστορίες που μπορούν να τους κάνουν πάμπλουτους ή είναι παραμύθια από ξεχασμένα, μεγαλεία!!!! Τα στατιστικά λένε ότι 3 στους 10 “κυνηγούς” κάθε χρόνο βρίσκουν!!!! Αν είναι έτσι όπως τα λένε είναι σαν να παίζουν Τζόκερ τέτοια επιτυχία δίνει το σύστημα του κράτους. Οπότε ποιο φρόνιμο θα ήταν να έπαιζαν Τζόκερ. Η Ελληνική γης φιλάει καλά τα μυστικά της και τους θησαυρούς της και τους δίνει αυτή μόνο σε όποιον το θελήσει. Αν δεν πιστεύετε σε κάτι, δεν πάει να πει αυτό το κάτι ότι δεν υπάρχει!!!!