Στο «κυνήγι» χαμένων περγαμηνών σε κρύπτες μοναστηριών
Αναζητούν χαμένους κώδικες, μελετούν παμπάλαιους παπύρους και καταγράφουν ξεχασμένες περγαμηνές. Πίσω από σύμβολα παλαιών πολιτισμών με δυσανάγνωστη γραφή, η έρευνα αποκαλύπτει στοιχεία από την κυριαρχία βασιλιάδων, φιλοσόφων, θρησκειών, όπως καταγράφηκαν από τους ιστορικούς ή ανώνυμους γραφείς της εποχής.
Το Ιστορικό Παλαιογραφικό Αρχείο στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας διαθέτει μια σπάνια συλλογή με κώδικες και περγαμηνές που ανάγονται από τον 10ο αιώνα. «Με βάση μελέτες και βιβλιογραφικούς οδηγούς έχουμε εντοπίσει άγνωστες συλλογές σε βιβλιοθήκες και μοναστήρια», λέει ο κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, παλαιογράφος, επικεφαλής του Αρχείου.
«Εχουμε οργανώσει πολλές αποστολές στην Ελλάδα, στα Ιεροσόλυμα ή την Αίγυπτο και έχουμε κάνει μικροφωτογράφηση σε 7.500 χειρόγραφα. Στη συλλογή μας υπάρχουν 100 πρωτότυποι κώδικες σε περγαμηνή και χαρτί».
Συχνά οι ερευνητές βρίσκονται ενώπιον εκπλήξεων, καθώς σε κρύπτες τοίχων για ιερά σκεύη βρίσκουν χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας. Οπως όταν ο ίδιος ο κ. Τσελίκας βρέθηκε μπροστά σε «ένα χάος 30 χειρογράφων», ψηλά σε ένα κελί, σε ένα μοναστήρι στον Ερύμανθο.
«Ανάμεσα σε όσα έχουμε εντοπίσει είναι πολύτιμα έγγραφα του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας από την εποχή των Μαμελούκων, που τα είχαν παραπεταμένα και το πλήρες αρχείο της ιστορικής Μονής Κύκκου Κύπρου, ένα σύνολο 6.000 εγγράφων που ήταν για πέταμα.
Ο κ. Τσελίκας γνωρίζει αραβικά και λατινικά, ενώ διαβάζει αιθιοπικούς, συριακούς, αρμενικούς, γεωργιανούς και σλαβικούς κώδικες, καθώς και κείμενα που ανάγονται στον 1ο αιώνα π.Χ.
http://www.ipamiet.gr/miet/About.zhtml
( Πηγή: sea-gate.gr )