Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία είναι η παρακάτω: Έτσι για να πάρουμε μια ιδέα τί γινόταν τότε και πόσο δύσκολο είναι να βγάλουμε άκρη τώρα εμείς αν αυτά που ψάχνουμε είναι αντάρτικη απόκρυψη ή εγγλέζικη ή γερμανική.
http://national-pride.org/2012/01/05/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%84-%CF%80%CF%80/
-
Αντάρτικο περιστατικό
-
Αντάρτικο περιστατικό
Πολύ καλό πλατανια
δεν ήξερα ότι εκτός τον άγγλων στις τάξης των ανταρτών υπήρχαν Ρώσοι, Πολωνοί και Γερμανοί….Ούτε εγώ το ήξερα φίλε μου. Καλά είναι να μαθαίνουμε όσο μπορούμε περισσότερα γι' αυτή την εποχή, διότι θα μας βοηθήσει και να αξιολογούμε πληροφορίες και ιστορίες που μας πέφτουν στα χέρια κατά πόσο έχουν βάση αλήθειας, αλλά και για να μπαίνουμε λίγο στη νοοτροπία αυτών των ανθρώπων που πιθανόν να έκρυψαν κάτι που αναζητάμε σήμερα εμείς (ποιοί ήταν και υπό ποιές συνθήκες ενεργούσαν).
-
Αντάρτικο περιστατικό
Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα μαρτυρία περί των αντάρτικων λιρών και την κατανομή τους στις οργανώσεις είναι αυτή που αναφέρεται στη συνέντευξη του αγωνιστή του ΕΔΕΣ Στέργιου Βούλγαρη στο <<Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα>>. Παραθέτω παρακάτω το κομμάτι της συνέντευξης που αφορά τις λίρες:
<<Αληθεύει ότι έπαιρνε χρήματα από τους Aγγλους;
Πως δεν έπαιρνε, όλοι έπαιρναν χρήματα. Τι έπαιρνε ο Ζέρβας, δεν έπαιρναν οι κομουνιστές;
Πως ερχότανε τα χρήματα, για πείτε μου λίγο.
Τότε ήταν αρχή, του έδωσαν οι Εγγλέζοι κατά άλλους 3.000 λίρες, κατά άλλους 1750 λίρες για να ετοιμάσει τον αγώνα. Αργότερα που οι αντάρτες αυτοί έγιναν τάγματα, μεραρχίες, σώματα στρατού, τόσο του Ζέρβα όσο και του ΕΛΑΣ, ενισχύθηκαν από τους Εγγλέζους ανάλογα με την δύναμη του καθενός, γιατί πως ζούσαν οι αντάρτες, δεν ήταν πενήντα αντάρτες να πηγαίνουν στα χωριά και να λένε στο χωριό να του πάρουν την μπουκιά του χωρικού από το αυτό, ήταν μεραρχίες. Ο ΕΛΑΣ είχε πενήντα χιλιάδες. Ο Ζέρβας έφθασε είκοσι χιλιάδες, ήταν στρατός. Ο στρατός αυτός έπρεπε να έχει πόρους. Για αυτό οι Εγγλέζοι το συμμαχικό Στρατηγείο έδινε δύο λίρες για κάθε αντάρτη για την τροφοδοσία του και μισή λίρα ατομική για τον κάθε αντάρτη ως μισθό για την οικογένεια.
Και επειδή με ρώτησες για λίρες, με λίγα λόγια θα σου πω τούτο. Από τα δικαιολογητικά, από τα στοιχεία που υπάρχουν κατατεθειμένα στην Διεύθυνση της Ιστορίας Στρατού προκύπτει ότι το ΕΑΜ ΕΛΑΣ ως ΕΛΑΣ ως οργάνωση μεγαλύτερη πήρε 1.260.000 λίρες χρυσές. Ο Ζέρβας ως μικρότερη οργάνωση πήρε 300.000 λίρες και λιγότερες, ανάλογα με την δύναμη.
Εσείς δηλαδή παίρνατε στο χέρι μισή λίρα;
Aκουσε λίρες. Από αυτές τις λίρες όπως σου είπα προηγουμένως η μισή ήταν του κάθε αντάρτη. Όπως δίνουν σήμερα στον ελληνικό στρατό, ο ελληνικός στρατός δίνουν κάπου 20 ευρώ, 15 ευρώ, δεν ξέρω πόσο το έχουν, απλώς έτσι το προβλέπει το Σύνταγμα. Οι άλλες οι δύο λίρες ήταν για να αγοράσεις τρόφιμα για να σιτίζονται οι αντάρτες. Τον εφοδιασμό σε ρούχα, σε πυρομαχικά ήταν άλλος, αυτόν δεν τον αγόραζαν έπεφταν από τον αεροπλάνα, ήτανε από τις συμμαχικές αποθήκες.
Και πως ερχότανε τα χρήματα αυτό ρωτάω.
Από τις 1260000 λίρες το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν τις αρνήθηκε, διότι δεν μπορεί να τις αρνηθεί, ισχυρίστηκε ότι πήρε 960.000 λίρες, και αυτό είναι αληθινό, λέει την αλήθεια, διότι οι Εγγλέζοι παρέδιδαν τις λίρες, η αποστολή βέβαια των Εγγλέζων, οι αξιωματικοί της αποστολής των Εγγλέζων παρέδιδε τις λίρες στους διοικητές των τμημάτων του ΕΛΑΣ, στους διοικητές των τμημάτων του ΕΔΕΣ βάσει καταστάσεων. Και οι Άγγλοι πονηροί όπως ήταν, διότι είναι και αυτοί κλέφτες, έγραφαν ότι για χίλιες λίρες και του έδιναν τριακόσιες, πεντακόσιες, εξακόσιες, τις άλλες τις κράταγαν αυτοί. Γιατί που το ξέραμε αυτό; Το ίδιο πήγαν να κάνουν και στον Ζέρβα, αλλά ο Ζέρβας δεν το δέχτηκε αυτό, διότι ήδη τον είχαν συκοφαντήσει για λίρες. Και λέει εγώ δεν έχει τέτοιο πράγμα του λέει, όσες μου δώσεις τόσες θα πάρω.
Τις λίρες πως έπεφταν, και να σου πω και ένα προσωπικό δικό μου με τον Θέμη Μαρίνο που θα δεις τώρα σε λίγο και πες του το και θα στο πει. Οι λίρες έπεφταν με τα αεροπλάνα σε κιβώτια, ειδικά κιβώτια φωτισμένα. Όταν όμως έπεφταν λίρες πάντοτες τις λίρες τις συνόδευε και ένας Άγγλος αξιωματικός, διότι οι λίρες δεν ήταν ούτε εκατό, ούτε διακόσιες, ήταν δέκα χιλιάδες, είκοσι χιλιάδες, πολλές λίρες.
Μια φορά το 1943 το καλοκαίρι είχα πάει με το Θέμη Μαρίνο, πες του το αυτό να το θυμηθεί, στο πεδίο ρίψεως στο Βάτο σε ένα χωριό Σικαρές για να πάρουμε, αυτός ο Θέμης Μαρίνος να μείνει εκεί, εγώ δε με δύο αντάρτες να πάρω τον έναν ασυρματιστή ’Αγγλο να τον πάει στο στρατηγείο του Ζέρβα να φτιάξει τον ασύρματο διότι μας είχε χαλάσει ο ασύρματος. Στο διάστημα εκείνο που έμεινα με τον Μαρίνο στο Μιλογός το έλεγαν το Πεδίο ρίψεως, έγιναν ρίψεις εφοδίων, πυρομαχικών, ιματισμού, αλλά και λιρών. Τις λίρες τις συνόδευε ένας ταγματάρχης ’Αγγλος Ζορντάν λεγότανε.
Τώρα το δέμα με τις λίρες το βλέπαμε εμείς που έπεφτε από τον ουρανό, διότι σας είπα προηγουμένως ότι φωτίζονταν, αλλά το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και έπεσε στην γη και σκόρπισαν οι λίρες. Όταν μετά που έφυγαν τα αεροπλάνα και βγήκαμε εμείς από τα χαρακώματα, διότι ήμασταν στα χαρακώματα διότι κινδυνεύαμε μην μας σκοτώσουν τα δέματα από πάνω και σκοτώθηκαν και δύο αντάρτες, άλλες φορές βέβαια, άλλες περιπτώσεις, είχαν σκοτωθεί. Ένα μάλιστα τον πήρε το δέμα εδώ και του έκοψε το κεφάλι και ήμασταν στα χαρακώματα μέσα και όταν έφευγαν τα αεροπλάνα βγαίναμε από τα χαρακώματα, μαζεύαμε τα υλικά και τις λίρες, τον ιματισμό, όλα.
Βγήκαμε και εμείς να μαζέψουμε λίρες. Πάμε βρίσκουμε και ψάχναμε για τις λίρες. Τον μεν ’Αγγλο τον βρήκαμε κρεμασμένο τραυματισμένο στο χέρι επάνω σε έναν έλατο, το δε κιβώτιο με τις λίρες είχε ανοίξει και σκόρπισαν οι λίρες. Γρήγορα μαζέψαμε τις λίρες και τις πήραμε και τις δώσαμε, ξεκρεμάσαμε και τον ’Αγγλο και τις παραδώσαμε. Έβγαλε τότε ο Ζόρταν και μας έδωσε από μία λίρα. Εκεί άμα θέλαμε εμείς τις παίρναμε όλες τις λίρες εκεί που τις βρίσκαμε, γιατί τις τρυπώναμε και πηγαίναμε την άλλη μέρα και τις παίρναμε και τελείωνε. Ούτε και θα ενδιαφερόντουσαν οι Εγγλέζοι, δεν φαίνονταν τίποτα, πάνε οι λίρες, έπεσαν, δεν άνοιξε το αυτό, πάνε οι λίρες, αλλά εμείς σαν καλοί στρατιώτες πιστεύαμε και τις δώσαμε τις λίρες. Και αυτό το ξέρει ο Θέμης Μαρίνος και όταν τον βρίσκω του το λέω αυτό το πράγμα και γελάμε.
Τι του λέτε, γιατί δεν τις κρατήσαμε εκείνες τις λίρες;
Του λέω δεν μου έδωσες λίρες του λέω. Το θυμάται. Πες του το αυτό το θυμάται τον ’Αγγλο αυτό πες του το και τα λοιπά. Πες του, ήταν καλός άνθρωπος, ήταν παλικάρι, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα αυτός ο αξιωματικός που ακούει στο όνομα Θέμης Μαρίνος σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Ήταν καλός πατριώτης με λίγα λόγια.
Να ξαναγυρίσουμε τώρα στον Γοργοπόταμο;
Τώρα άκουσες για τις λίρες. Τελικά για τις λίρες έχω να σου πω τούτο το εξής και δεν το λέω ούτε να αυτό. Από τις λίρες αυτές που έπαιρνε ο ΕΛΑΣ δεν αγόραζε τρόφιμα, τα επίτασσε και δεν αγόραζε. Ο Ζέρβας ό,τι έπαιρνε το πλήρωνε. Για αυτό εάν ρωτήσεις και την μισή λίρα την έδινε στους αντάρτες του ΕΑΜ ΕΛΑΣ λόγω αρχής. Και λεφτά ούτε αγόραζε τρόφιμα, ούτε στους αντάρτες τους έδινε την μισή λίρα. Για αυτό εάν ρωτήσεις έναν αγωνιστή του ΕΛΑΣ, που είναι αυτοί αγωνιστές και έχουν προσφέρει πολλά και του πεις ότι για μισή λίρα και του πεις για λίρα θα παρεξηγηθεί.
Και που πήγαν όλες αυτές οι λίρες.
Αυτές οι λίρες τις κράτησε το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, έκανε περιουσία. Έχει ογδόντα ακίνητα το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Που τα βρήκε; Όσο και στόλο έχει, βάρκες, πλοία. Γιατί, δεν το κατηγορεί κανένας, δεν τα έκλεψε, αλλά. Αλλά αφού δεν τα έδινε στους αντάρτες πως ζούσαν οι αντάρτες, έπαιρνε το ψωμί των χωρικών.
Ακόμα και όταν ο ΕΛΑΣ είχε γίνει μεγάλος στρατός;
Ακόμα όταν έγινε στρατός, απείχε από τις λίρες, δεν έδινε λίρες σε αυτά, πάντοτε.
Μάλιστα. Πάμε στο Γοργοπόταμο τώρα.
Θα σου πω κάτι με την λίρα, γιατί μετά το Γοργοπόταμο στο Μαύρο Λιθάρι ο διοικητής της αγγλικής αποστολής ο συνταγματάρχης Έντι πέρασε λίρες στις οργανώσεις. Στον μεν Ζέρβα του έδωσε χίλιες λίρες. Γιατί τις έδωσε; Γιατί είχαν ταλαιπωρηθεί οι αντάρτες, είχαν μείνει χωρίς άρβελα, για να πάρουν παπούτσια. Στον Αρη Βελουχιώτη δεν του έδωσε. Δεν του έδωσε, γιατί ήταν χολωμένος διότι δεν τον βοήθησε να γίνει η επιχείρηση εγκαίρως και όταν έγινε η επιχείρηση, η μάχη στο Αλαμέιν είχε τελειώσει. Αλλά και με τη επεμβάσει του Ζέρβα του έδωσε τριακόσιες λίρες. Τελειώνουμε με το θέμα των λιρών. >>
Για όποιον θέλει να διαβάσει περισσότερα για το αντάρτικο, ολόκληρη η συνέντευξη βρίσκεται εδώ
http://rwf-archive.gr/interviews_senaria-new.php?id=202&interview=1&interview_id=901 -
Αντάρτικο περιστατικό
Με αφορμή την πάσα που έκανε ο Φίλος Πλατανιάς έχω να προσθέσω ότι, οι γερμανοί στην προσπάθεια τους να ενημερώνονται για τα σχέδια και της κινήσεις των αντάρτικων ομάδων ήδη από τα μέσα του 1943 είχαν "στείλει" κατασκόπους συνήθως υπαξιωματικούς πιστούς στα ιδεώδη τους σαν αυτόμολους στις τάξεις των ανταρτών όπου μάθαιναν από πρώτο χέρι όλες τις κινήσεις των μονάδων. Το αναφέρουν οι γερμανοί σε εκθέσεις τους από τον Μάρτιο του 1943, αυτές οι αναφορές ήρθαν στο φώς από την έρευνα ένος γερμανου συγραφέα του H.D. Meyer στα αρχεία της Βέρμαχτ όπου αναφέρει όλες τις κινήσεις των ομάδων και πως κινιόντουσαν στο ύπαιθρο. Αυτό όμως που δεν έχουμε μάθει μέχρι σήμερα είναι το πως επικοινωνούσαν οι γερμανοί κατάσκοποι - όπου στις αναφορές τους οι ανωτέροι τους ονομάζουν στρατιώτες "ΕΨΙΛΟΝ" - με τα αρχηγεία τους. Μέχρι στον Ίλαρχο Βρεττάκο που έδρασε στην Πελοπόννησο είχαν ρίξει γερμανό δίπλα του κι έλεγχαν τις κινήσεις του και τον είχαν οι αντάρτες σαν διερμηνέα και μεταφραστή των αιχμαλώτων που έπιαναν. Κάποια στιγμή βέβαια το έσκαγαν όπως στο παράδειγμα που αναφέρει ο Πλατανιάς με χαρτιά και τρανταχτά στοιχεία. Κάποιοι πάλι αποκαλύφθηκαν κι εκτελέστηκαν από τους αντάρτες.
Φιλικά Σάκης -
Αντάρτικο περιστατικό
Με αφορμή την πάσα που έκανε ο Φίλος Πλατανιάς έχω να προσθέσω ότι, οι γερμανοί στην προσπάθεια τους να ενημερώνονται για τα σχέδια και της κινήσεις των αντάρτικων ομάδων ήδη από τα μέσα του 1943 είχαν "στείλει" κατασκόπους συνήθως υπαξιωματικούς πιστούς στα ιδεώδη τους σαν αυτόμολους στις τάξεις των ανταρτών όπου μάθαιναν από πρώτο χέρι όλες τις κινήσεις των μονάδων. Το αναφέρουν οι γερμανοί σε εκθέσεις τους από τον Μάρτιο του 1943, αυτές οι αναφορές ήρθαν στο φώς από την έρευνα ένος γερμανου συγραφέα του H.D. Meyer στα αρχεία της Βέρμαχτ όπου αναφέρει όλες τις κινήσεις των ομάδων και πως κινιόντουσαν στο ύπαιθρο. Αυτό όμως που δεν έχουμε μάθει μέχρι σήμερα είναι το πως επικοινωνούσαν οι γερμανοί κατάσκοποι - όπου στις αναφορές τους οι ανωτέροι τους ονομάζουν στρατιώτες "ΕΨΙΛΟΝ" - με τα αρχηγεία τους. Μέχρι στον Ίλαρχο Βρεττάκο που έδρασε στην Πελοπόννησο είχαν ρίξει γερμανό δίπλα του κι έλεγχαν τις κινήσεις του και τον είχαν οι αντάρτες σαν διερμηνέα και μεταφραστή των αιχμαλώτων που έπιαναν. Κάποια στιγμή βέβαια το έσκαγαν όπως στο παράδειγμα που αναφέρει ο Πλατανιάς με χαρτιά και τρανταχτά στοιχεία. Κάποιοι πάλι αποκαλύφθηκαν κι εκτελέστηκαν από τους αντάρτες.
Φιλικά ΣάκηςΚαι κατά πάσα πιθανότητα πρέπει κι΄αυτοί οι Γερμανοί κατάσκοποι να διακινούσαν χρυσό σε λίρα, για να μπορούν να κινούνται εύκολα λαδώνοντας κόσμο στα χωριά ή και κάποιους αξιωματικούς των ανταρτών.
-
Αντάρτικο περιστατικό
οταν δεν κυκλοφορη νομισμα,κυκλοφορη χρυσος
το μεγεθος χρηματοδοτησης ειναι τεραστιο αλλα αγνωστο το που πηγαν αυτα τα χρηματα,χωρια τα χρυσα απο πλιατσικο και μαυραγορειτες
περασαν εκεινη την εποχη 1940-45 αγγλοι-αμερικανοι-νεοζηλανδοι-αυστραλοι-γερμανοι-ιταλοι,και ολοι αυτοι ειχαν την χρηματοδοτηση του επισημου στρατου της χωρας τους
γιατι δεν μιλαμε για χρυσο των ιταλων η των γερμανων παρα μονο για αγγλους και κκε,οι δευτερη στον εμφυλιο ειχαν και αλλη χρηματοδοτηση μεσω βαλκανιων και γαλλιας
αλλα φυγαν αλλα τα περισσοτερα μειναν και περιμενουν ενα εξυπνο τροπο για να βγουν -
Αντάρτικο περιστατικό
οταν δεν κυκλοφορη νομισμα,κυκλοφορη χρυσος
το μεγεθος χρηματοδοτησης ειναι τεραστιο αλλα αγνωστο το που πηγαν αυτα τα χρηματα,χωρια τα χρυσα απο πλιατσικο και μαυραγορειτες
περασαν εκεινη την εποχη 1940-45 αγγλοι-αμερικανοι-νεοζηλανδοι-αυστραλοι-γερμανοι-ιταλοι,και ολοι αυτοι ειχαν την χρηματοδοτηση του επισημου στρατου της χωρας τους
γιατι δεν μιλαμε για χρυσο των ιταλων η των γερμανων παρα μονο για αγγλους και κκε,οι δευτερη στον εμφυλιο ειχαν και αλλη χρηματοδοτηση μεσω βαλκανιων και γαλλιας
αλλα φυγαν αλλα τα περισσοτερα μειναν και περιμενουν ενα εξυπνο τροπο για να βγουνΑρχίζω και αναθεωρώ τις απόψεις μου περί της ποσότητος των χρυσών λιρών της εποχής 1941-1949. Η αλήθεια είναι ότι είχα αρχίσει να απογοητεύομαι και να το βλέπω το ζήτημα λάθος. Πίστευα ότι ήταν λίγος ο χρυσός και ακόμη λιγότερος αυτός που έμεινε. Μια καλή μελέτη των πηγών της εποχής όμως, μας κάνει να βλέπουμε το αντίθετο. Πολύ το χρήμα, μάλλον, και κάτι πρέπει να υπάρχει ακόμη.
-
Αντάρτικο περιστατικό
Αρχίζω και αναθεωρώ τις απόψεις μου περί της ποσότητος των χρυσών λιρών της εποχής 1941-1949. Η αλήθεια είναι ότι είχα αρχίσει να απογοητεύομαι και να το βλέπω το ζήτημα λάθος. Πίστευα ότι ήταν λίγος ο χρυσός και ακόμη λιγότερος αυτός που έμεινε. Μια καλή μελέτη των πηγών της εποχής όμως, μας κάνει να βλέπουμε το αντίθετο. Πολύ το χρήμα, μάλλον, και κάτι πρέπει να υπάρχει ακόμη.
ουτε που φανταζεσε ποσο !!!!!!
τοσο καιρο το φωναζω .
κιας συκωσαν τα κυβερνωντα λαμογια κατα καιρους
αρκετες και μεγαλες κρηψεις . -
Αντάρτικο περιστατικό
Εσυ καλα τα λεs Παναγιωτη και το υπερασπιζεσαι αλλα αλλοι λενε αλλα …......................ειναι πολλα τα λεφτα φιλαρακι αλλα σκορπιζμενα και απο λιγα..........
ακομα και ενα κυβοτιο Τασο για σημερα ειναι πολλαααααααααααααααα λευτα .
ποσο μαλων τα 2 και 3 .
εξαλου αποκρηψη ενος κυβοτιου δεν πολυπεζει , αυτες ειναι αρπαγμενα
η σπασμενη δουλια σε 2 και 3 σημεια .
χωρια της ασφαλιες απο 100 εως και 1000 αναλωγα το ποσοι ηταν
στην ομαδα και χωρια της καβαντζες .Υ.Γ ας εβρησκα εγω μια χηνα και θα εβλεπες που θα σε πηγενα διακοπες . χαχαχαχαχα
-
Αντάρτικο περιστατικό
ακομα και ενα κυβοτιο Τασο για σημερα ειναι πολλαααααααααααααααα λευτα .
ποσο μαλων τα 2 και 3 .
εξαλου αποκρηψη ενος κυβοτιου δεν πολυπεζει , αυτες ειναι αρπαγμενα
η σπασμενη δουλια σε 2 και 3 σημεια .
χωρια της ασφαλιες απο 100 εως και 1000 αναλωγα το ποσοι ηταν
στην ομαδα και χωρια της καβαντζες .Υ.Γ ας εβρησκα εγω μια χηνα και θα εβλεπες που θα σε πηγενα διακοπες . χαχαχαχαχα
Μωρέ καμιά τρακοσαριά να έβρισκα, μια χαρά θα ήταν