Δεν βρήκα άλλη κατηγορία για να το βάλω, οπότε το έβαλα εδώ.
Το κουρασάνι ήταν ένα από τα πιο βασικά υλικά κτισμάτων αλλά και αποκρύψεων. Το χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι κατα κόρον για να σφραγίσουν αποκρύψεις σε πλαγιές λόφων και είναι δύσκολα διακριτό.
Συνήθως εχει χρώμα ανοιχτό καφέ αλλά πολλές φορές λόγω εδάφους βρίσκεται και σε πιο σκούρο καφέ και δεν ξεχωρίζει εύκολα απο το έδαφος.
Εφόσον έχουμε βρεί την υποτιθέμενη κρύψη, για να σιγουρευτούμε οτι είναι όντως κουρασάνι, υπάρχουν 2 απλοί τρόποι για να το μάθουμε.
Ο πρώτος και πιο απλός είναι το ξύδι. Είτε έχουμε ένα μπουκαλάκι μαζί μας γεμάτο με ξύδι για να δοκιμάσουμε επι τόπου, είτε παίρνουμε ένα κομμάτι απο το υλικό προς έλεγχο στο σπίτι και το βάζουμε σε ένα ποτήρι με ξύδι. Εαν βγάζει μικρές μπουρμπουλίθρες είμαστε 50% σίγουροι, οπότε πάμε στο 2ο τέστ που είναι η φωτιά.
Όταν το κουρασάν θερμαίνεται, σπάει πιο εύκολα. Πέρνουμε το κομμάτι προς έλεγχο και το βάζουμε πάνω απο ένα αναμμένο γκαζάκι και το καίμε για περίπου 1-2 λεπτά (φοράμε πάντα γάντια εργασίας και πιάνουμε το κομμάτι κουρασάνι με μια ειδική λαβή!).
Εαν ανοίξει κι άλλο το χρώμα του και γίνει πιο εύθραστο (σπάει πιο εύκολα), τότε είμαστε πλέον σίγουροι οτι το υλικό είναι το ζητούμενο.
Υπόψιν οτι ανάλογα με το μείγμα του, μπορεί να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα στο τέστ της φωτιάς. Το ξύδι είναι 100% σωστό κάθε φορά.
Μερικοί τρόποι για να διαβρώσετε το κουρασάν που εντοπίσατε είναι:
1.) Ψεκάζουμε με ξύδι το σημείο ενδιαφέροντος (εγώ πήρα ένα άδειο μπουκάλι από azax και το γέμισα με ξύδι). Επειδή η διαδικασία διάβρωσης μπορεί να διαρκέσει πάνω απο μισή ώρα, κάνουμε υπομονή.
Όταν μαλακώσει το κουρασάν, το καθαρίζουμε απο τα υπολείμματα και ψεκάζουμε ξανά.
2.) Ανακατεύουμε ίση ποσότητα ξύδι και λεμόνι (πχ 1 λίτρο στυμμένο λεμόνι και 1 λίτρο ξύδι) και έπειτα προσθέτουμε ένα μέρος αλκοόλ με αναλογία 4 προς 1.
Δηλαδή αν έχουμε 4 λίτρα ξυδολέμονο, προσθέτουμε ένα λίτρο αλκοόλ (κατα προτίμηση καθαρό οινόπνευμα και όχι λοσιόν αλκοόλης).
Σ.Σ: Τονίζω το στυμμένο λεμόνι γιατί ο φθηνιάρικος χυμός λεμονιού που πουλάνε στα σούπερ-μάρκετ δεν κάνει δουλειά.
Εναλλακτικά αντί για αλκοόλ μπορούμε να βάλουμε υδροχλωρικό οξύ, πάλι με την αναλογία 4 προς 1. Υπόψιν οτι το υδροχλωρικό οξύ είναι τοξικό και θα πρέπει να φοράτε μάσκα σε κάθε χρήση του. Δεν φέρω καμία ευθύνη εαν κάποιος δεν έχει αρκετό IQ για να καταλάβει τα αυτονόητα.
3.) Καίμε το κουρασάνι με καμινέτο. Γίνεται πιο εύθραστο και σπάει πιο εύκολα. Υπόψιν οτι αυτή η μέθοδος δεν είναι τόσο αποτελεσματική απο μόνη της, αλλά σε συνδυασμό με τους μεθόδους απο πάνω, κάνει θαύματα!
Αυτά τα λίγα, για οποιαδήποτε απορία, ρωτήστε ελεύθερα.